Mikor van az állatok világnapja?

Egy jeles napról van szó, ezért jó ha tudod mikor van az állatok világnapja.

Az egész világon megemlékeznek erről az alkalomról, nem véletlen, hogy a világnapok listája is tartalmazza ezt a napot.

Mikor van az állatok világnapja? Nézd meg!

A világnap minden évben ugyan azon a napon van. Az állatok világnapja október 4-én van.

Állatok világnapja

Miért fontos az állatok világnapja (angolul: World Animal Day) a számunkra? Mert az állatok a mindennapjaink részei, akár a házi állatokról, akár a vadon élő állatokról van szó.

Az állatok teljesebbé teszik az életünket, segítenek bennünket és sok esetben barátként tekinthetünk rájuk.

Ebből az alkalomból megtudhattad, hogy mikor van pontosan az állatok világnapja, honnan ered és mióta tartjuk számon ezt a napot.

Jó, hogy az Isten kutyát, macskát adott az embernek. Meg fát, madarat… azért adta neki mindezt, hogy az ember örüljön az életnek, és ne sokallja az élet hosszát. Hogy ne unjon rá az életre.

(Szvetlana Alekszijevics: Elhordott múltjaink című könyvéből)

Az állatok világnapja: az ünnep célja, eredete, dátuma

Kezdjük a legfontosabbal, a dátummal. Az állatok világnapja tehát minden évben október 4-én van, ahogy azt a világnapok listájában is olvashatod. Úgy a házi állatoké, mint a vadon élő állatoké.

Házi állatok: cicák

Nem túl régen, 1931-ben gondolták úgy, hogy érdemes lenne egy olyan napot tartani, amikor az állatokat ünnepli a világ. Olaszország, pontosabban Firenze adott helyt annak a környezetvédelmi konferenciának, ahol ez a gondolat először felmerült.

Talán ez is az oka annak, hogy október 4-e, lett az állatok világnapja, ami nem más, mint Assisi Szent Ferenc  emléknapja, aki egy nappal előtte, egészen pontosan 1226. október 3-án halt meg.

Assisi Szent Ferenc a 13. század elején azt hirdette, hogy mindent szeretnünk kell, ami körülvesz minket, legyen az élő vagy élettelen. Ő az állatok védőszentje is.

Olvastad már? A tűzoltók világnapja is egy Szenthez kapcsolódik.

A világnap célja

Az állatok nem tudnak beszélni, nem tudnak kiállni a saját jogaikért, életkörülményeik javításáért. Legyen hát szószólójuk az ember!

Az állatok létezése ma már az embertől függ, aki akkora erővel rendelkezik, hogy akár saját magát, azaz az egész Földet képes elpusztítani.

Az ünnep az állati lét minden formáját elfogadja, az ember és állat közti viszonyt javítja és az egymás mellett élés fontosságát hangsúlyozza.

Egyre több állatfaj kerül a kihalás szélére, javarészben az ember közreműködésének „köszönhetően”. Manapság már jogszabályok védik a veszélyeztetett fajokat, így sikerült lassítani (néhány esetben megakadályozni) a kihalásukat, de tennivaló ezzel kapcsolatban akad még bőven.

Nem csak a jogszabályoknak, vagy az állatvédőknek van teendője az állatok védelmében, hanem neked, nekünk és nekik is! Erre hívja fel a figyelmet az állatok világnapja.

Felelősség az állatok iránt

Beszélhetnék itt percekig, hogy mi a lényege az állatok iránt érzett felelősségnek, de inkább álljon itt egy idézet A Kis hercegből:

…Az emberek elfelejtették ezt az igazságot – mondta a róka. – Neked azonban nem szabad elfelejtened. Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél.

(Antoine de Saint-Exupéry)

Beszéljünk többet erről a felelősségről az iskolában, az óvodában és odahaza is. És ne csak az állatok világnapján!

Most, hogy tudod, mikor van az állatok világnapja…

Nézd meg mikor vannak az alábbi világnapok

Forrás: wikipedia

Scroll to top