Semmelweis-nap, a magyar egészségügy ünnepe

Semmelweis-nap, a magyar egészségügy napja
Mit tudsz az egészségügyi dolgozók napjáról? (A képen: Semmelweis Ignác)

A Semmelweis-nap, azaz a magyar egészségügy napja ünnepnap Magyarországon. Ezen a napon az egész ország az egészségügyben végzett áldozatos munkát és az egészségügyben dolgozókat ünnepli.

Névadója az a Semmelweis Ignác magyar orvos, akit „az anyák megmentőjeként” jegyzett fel a történelem, mert kiemelkedő szerepet játszott a gyermekágyi láz leküzdésében.

Az alábbi összeállításban megtudhatod, hogy mikor van Magyarországon a Semmelweis-nap, továbbá megismerhetsz id e kapcsolódóan további pár érdekes és hasznos információt is.

A magyar egészségügy napja

Semmelweis-nap minden évben július 1-én van, ugyanis 1818-ban ezen a napon született Semmelweis Ignác. Az ünnepnapot a magyar országgyűlés 1992-ben iktatta törvénybe.

A magyar egészségügy napján minden évben szakmai elismeréseket (Semmelweis-napi kitüntetések) adnak át az egészségügyben és ünnepi megemlékezéseket tartanak az egész ország területén. Ezen a napon gyakoriak az ingyenes egészségügyi szűrővizsgálatok is, érdemes érdeklődni a nap rendezvényeiről.

Munkaszüneti nap a Semmelweis-nap?

Az egészségügyiek ünnepe nem mindenkinek munkaszüneti nap, csak az egészségügyben dolgozóknak.

Egészen pontosan: a Semmelweis-nap az egészségügyi tevékenység végzésének egyes kérdéseiről szóló 2003. évi LXXXIV. törvény 15/B. § (1) bekezdése értelmében az egészségügyi szolgáltatóknál foglalkoztatási jogviszonyban álló egészségügyi dolgozókra és egészségügyben dolgozókra kiterjedően munkaszüneti nap.

Ez tehát azt jelenti, hogy ezen a napon zárva tartanak a rendelők és a patikák. Ilyenkor az orvosi ellátást és a gyógyszerellátást általában minden településen ügyeleti rend szerint biztosítják.

Természetesen a mentők július 1-jén is teljes kapacitással dolgoznak! Ide kapcsolódó információ, hogy a mentők napja május 10-én van Magyarországon.

Mentők, mentősök: köszönjük!
Mentők, mentősök: köszönjük!

Semmelweis-nap alkalmából összeszedtem az ide vonatkozó legfontosabb tudnivalókat. Ha hasznosnak vagy érdekesnek találtad a cikket, kérlek oszd meg a barátaiddal a közösségi oldaladon, had ismerjék meg ők is!

Ez teszik, ezt megosztom...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Scroll to top