Október 23 munkaszüneti nap?

1956 október 23
Állami ünnep, nemzeti ünnep, munkaszüneti nap

Október 23 munkaszüneti nap, mert az 1991. évi VIII. törvény állami ünneppé nyilvánította, így azóta ezen a napon nem kell dolgozni. Ez lehetőséget ad arra, hogy méltóképpen megemlékezzünk az 1956. évi forradalom és szabadságharc kezdetéről, valamint a Magyar Köztársaság 1989. évi kikiáltásának napjáról.

Karácsonyi ajándék ötletek szülőknek

A jogszabályoknál maradva: Magyarország Alaptörvénye október 23-át nemzeti ünneppé nyilvánította.

Munkaszüneti nap október 23-a, a szabadság napja

Ha röviden kellene összefoglalnom, mit ünnepelünk ezen a nevezetes őszi napon, akkor azt mondanám, hogy Magyarország népének a sztálinista terror elleni forradalmát és a szovjet megszállás ellen folytatott elkeseredett szabadságharcát, amely a 20. századi magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseménye volt.

Megemlékezünk az 1956. október 23-án kirobbant forradalom és szabadságharc szovjet megszállókkal együttműködésben történt vérbe fojtásáról, az azt követő rémuralomról és megtorlásokról.

Nem feledhetjük, hogy kétszázezer magyar ember kénytelen volt hazájából elmenekülni.

Nem véletlen, hogy 1989-ben Szűrös Mátyás akkori köztársasági elnök ezen a napon kiáltotta ki a harmadik Magyar Köztársaságot. Ezzel is tisztelegve az ’56-os hősök előtt.

A hivatalos állami ünnepségeken túl országszerte különböző rendezvényeket tartanak ezen a nevezetes napon. Az ilyenkor vetített filmek 1956-ról szólnak, koszorúzásokat, megemlékezéseket tartanak.

Nézz körül Te is szűkebb hazádban, hogyan emlékeznek meg nálatok a forradalom és szabadságharc kezdetéről, valamint a Magyar Köztársaság 1989. évi kikiáltásának napjáról!

Hosszú hétvége október 23-a környékén

Mivel október 23 munkaszüneti nap, így ha az ünnep közel van a hétvégéhez (azaz péntekre, vagy hétfőre esik), akkor akár három napot is pihenhet egyben a család.

Ha csütörtökre, vagy keddre esik október 23-a, akkor munkanap áthelyezéssel arra is van lehetőség, hogy akár négy napig ne kelljen bemenni a munkahelyre!

Hogy adott évben van-e munkanap áthelyezés október 23-án, azt mindig külön jogszabály szabályozza.

2020-ban péntekre esik október 23-a, így szóba sem jöhet munkanap áthelyezés, ahogy 2021-ben sem, hiszen abban az évben egy szombati napon emlékezünk meg az ’56-os hősökről.

Ha tetszett az írásom kérlek oszd meg közösségi oldalaidon. Hadd ismerjék meg a barátaid is!

Scroll to top