Halottak napja: Mexikó legnagyobb ünnepe

Halottak napja: Mexikó legnagyobb ünnepe
Felvonulás, halotti maszkok, buli: halottak napja Mexikóban

Ha Te valóban rajongsz a maszkos utcai karneválokért, akkor a Halottak napja Mexikóban számodra egy kikerülhetetlen cél lesz elkövetkezendő életedben. Ez a különleges forgatag ugyanis egész más megemlékezést jelent a halottakról, mint azt mi megszoktuk. Szó lesz az indiánokról, a halál bábujáról és egy James Bond filmről is. Hogy jön ez ide? Olvass tovább, kiderül!

Nálunk a Halottak napja egyházi ünnep, azonban be kell lássuk, ez a nap már általánosan is az elhunytakról való megemlékezés napja. Erre a napra az emberek rendbe teszik az elhunyt szeretteik sírját a temetőben, gyertyát gyújtanak, imádkoznak elhunyt szeretteikért.

Mexikóban ez egész máshogy történik…

Halottak napja Mexikóban

Halottaikról már az őslakosok is megemlékeztek Mexikóban. Az indián kultúrában nagy jelentőséget tulajdonítottak a halál utáni létezésnek, ezért a halottak mellé kedvenc holmiján túl olyan tárgyat is eltemettek, amire esetleg szüksége lehet a túlvilágon a megboldogultnak.

Amerika felfedezése és a keresztény kultúra térnyerése Mexikóban azt hozta magával, hogy a halottak napja több napos ünneppé vált. November elsején és másodikán egyaránt megemlékeznek elhunyt szeretteikről.

A megemlékezésnek egyik módja, hogy odahaza oltárokat emelnek, ahova a keresztény hagyományokat jelképező gyertyák, füstölők mellett megtalálhatók az indián kultúra jelképei is: az ételek, gyümölcsök, italok. Ebből is látszik, hogy a latin-amerikai országban a halál az élet része. A halál után is szükség van a test táplálására!

Miért kell oltárt emelni a házaknál Mexikóban halottak napján?

Halottak napi fieszta Mexikóban

Mert a mexikói hagyományok szerint, ha a halottak ezen a napon hazatérnek, és azt látják, hogy családjuk nem megfelelő oltárral és körítéssel állt elő, akkor bosszút fognak állni.

Nem is merek belegondolni, hogy mi lehet a háziak legsúlyosabb büntetése – egy halottól! (nyilván az, ha magával viszi valamelyik családtagot a túlvilágra…)

A halál bábuja

La Catrina
La Catrina, a halál jelképe

A halál bábuja Mexikóban La Catrina. Népi figura, díszes női népviseletbe öltöztetett csontváz.

A mexikói népi hagyományok alapján La Catrina vagy a „halál” különböző formákban mutatkozhat. Valamikor vidám, kidolgozott külsőbe öltöztetve, szórakozni vágyik és flörtöl a halandókkal.

Máskor csontváz formájában jelenik meg készen állva arra, hogy elvigye az embert, amikor legkevésbé számítana rá.

Bővebben La Catrináról a linkre kattintva a wikipedia írásában olvashatsz.

Mikor van halottak napja Mexikóban?

Nálunk a halottak napja köztudottan november 2-án van. A közelben lévő ünnepekkel így néz ki október vége és november eleje:

Mexikóban a halottak napja három napos ünnep, már október 31-én elkezdődik a fieszta. Mert nem csak oltárokat emelnek a mexikóiak, hanem látványos felvonulással, zenés, táncos ünnepléssel emlékeznek meg szeretteikről.

A készülődés hetekkel megelőzi az ünnepet, a mexikóiaknál a halottak napja talán fontosabb esemény, mint a karácsony.

Felvonulás, fieszta

Szerintem ami a halottak napi felvonuláson Mexikóban történik, azt nehéz lenne leírni, inkább itt van egy sokat mondó videó a Global News-tól, 2019-ből:

A teljes képhez hozzá tartozik, hogy vannak, akik vitatják a halottak napi felvonulás hagyományát. Az index.hu egy hosszú cikkben azt boncolgatja, hogy ez a fieszta nem egy évszázados hagyomány, csak 2016-ban tartották az elsőt, egy James Bond filmnek köszönhetően.

Ez a film nem más, mint a 007 Spectre: A Fantom visszatér  2015-ből, melynek nyitójelenete egy mexikóvárosi halottak napi felvonulás.

Bárhogy is van, napjainkban óriási buli a halottak napja Mexikóban. Akár régi hagyomány, akár egy turisták miatt megrendezett ünnep.

(Fotók: pixabay)


Ha tetszett az írásom, kérlek oszd meg a közösségi oldaladon. Hadd ismerjék meg a barátaid is!

Scroll to top