Az adventi gyertyák színei

Az Adventi gyertyák színei

Az adventi gyertyák színei manapság elvesztették jelentőségüket. Talán a nemtörődömség, talán a tudatlanság okozza, de a szivárvány szinte minden színében pompázó gyertyákkal árusítanak adventi koszorút.

Pedig az adventi gyertyák jelentése a színükből kikövetkeztethető! Ha bizonytalan vagy, akkor kattints a linkre és nézd meg, mit jelentenek a gyertyák! Advent időszaka egyébiránt mozgó ünnep, azaz évről évre más és más időpontban van. Hogy mikor, azt évekre bontva itt megtalálod: Advent.

Érdemes tehát tisztázni, hogy a négy adventi gyertyának alapvetően milyen színűnek kell lennie. És az sem mellékes, hogy melyiket mikor gyújtjuk meg az adventi időszakban.

Az adventi gyertyák színe

Az adventi koszorún négy gyertya helyezkedik el. Három lila és egy rózsaszín. Ha ettől eltérő színű gyertyákkal díszített koszorút látsz, az nem az igazi adventi jelkép!

Mind a négy gyertya más és más napokon kerül meggyújtásra, de az adventi gyertyagyújtás sorrendje sem mindegy. Pontosabban az nem mindegy, mikor gyújtod meg a rózsaszín gyertyát!

Advent a keresztényeknél a karácsony napját (azaz december 25-ét) megelőző negyedik vasárnaptól karácsonyig számított időszak.

A várakozás időszaka, amely a karácsony előtti négy hetet öleli fel. Azaz advent utolsó napja december 24-e. Elárulom, hogy nem ehhez a naphoz, nem szenteséhez legközelebb eső vasárnapon kell a rózsaszín gyertyát meggyújtani!

Advent első, második és negyedi vasárnapján lila színű gyertyát gyújtunk, az utolsó előtti vasárnapon pedig rózsaszínt. Az adventi gyertyák jelentése a linkre kattintva olvasható részletesebben.

Összefoglalva

A legfontosabb tudnivaló ebben az írásban, hogy nem mindegy milyen színúek az adventi gyertyák. Ha 3 lila és 1 rózsaszín van a koszorún, akkor az rendben van. Ehhez kapcsolódik az adventi gyertyagyútás sorrendje. Az egyedüli rózsaszín gyertyát advent harmadik vasárnapján kell meggyújtani.

Ha tetszett az adventi írásom, kérlek oszd meg a közösségi oldaladon! Hadd ismerjék meg a barátaid is!

Scroll to top