A béke világnapja

A béke világnapja
Mikor van a béke világnapja? Nézd meg!

Mikor van a béke világnapja és miért pont azon a napon? Egyházi ünnep és világi ünnep is egyben, de erről egy kicsit később.

Azt rögtön szögezzük le, hogy a béke világnapja és a nemzetközi békenap nem azonos. Bár mindkettőhöz köze van az ENSZ-nek. (És mindkettő szerepel nálunk a Világnapok listájában.)

Az alábbiakban megtudhatod, hogy a béke világnapja mikor van és azt is, hogy miképp lesz a Föld lakóiból egy nagy család. Ugye milyen izgalmas?

Lássuk a részleteket!

Mikor van a béke világnapja és mi a jelentősége?

Kezdjük azzal, hogy mikor van a béke világnapja! 1967-től minden évben azonos napon, január 1-én ünnepeljük szerte a világban a békét. Újév napján tehát nem csak az újesztendő eljövetele, hanem a békéről való megemlékezés is fontos!

Szerintem egyébként ez a minimum: ha a 2. világháborúnak van emléknapja, akkor a békének is legyen!

A nevezetes nap kezdetben csak a katolikus egyház ünnepe (World Day of Peace) volt. 2000-től viszont az ENSZ is ünnepnek nyilvánította a béke világnapját.

Az ENSZ kezdeményezése alapján számos országban békevilágnapot tartanak. Kezdetben One Day in Peace („egy nap békében”), manapság pedig Global Family Day néven (azaz a „globális család” napja néven.) Azaz január elseje az a nap, amikor a Föld lakói egyetlen nagy családot alkotnak a békéért.


Ha tetszett ez a béke világnapjáról szóló írás, kérlek oszd meg a közösségi oldaladon, hadd ismerjék meg a barátaid is!

Scroll to top