A piros tojás az igazi húsvéti tojás

A piros tojás az igazi húsvéti tojás
A piros színnek van jelentősége? Igen, van!

A húsvéti tojás nem mindig volt hímes tojás, pláne nem csokitojás: csak egyetlen színnel díszítették őseink. Annak ellenére, hogy a szivárvány minden színében lehet manapság tojásfestéket kapni, eleink csak piros tojást festettek húsvétkor. Hogy miért? Olvasd tovább a piros tojás történetét!

Elöljáróban csak annyit jegyezzél meg, hogy a húsvét egyházi ünnep, és a piros húsvéti tojásnak sok köze van az egyházi hagyományokhoz. Azt is mondhatnám, hogy ez az egyik legfontosabb húsvéti jelkép!

Hadd tegyek fel neked egy egyszerű kérdést: Te általában milyen színű tojást festesz (kapsz) húsvétkor? Most elmondom neked, hogy miért ragaszkodj a piros színűhöz.

Húsvéti tojás: piros tojás vagy hímes tojás? Nem mindegy!

A húsvét a kereszténység legfontosabb ünnepe, a húsvéti ünnepkör Jézus keresztre feszítésére és harmadnapon feltámadására épül. De hol a helye ezeken az ünnepnapokon a húsvéti tojásnak? Elsősorban a keresztény kultúra miatt fontos a piros tojás húsvétkor, régi keresztény szimbólum.

Önmagában a tojás a legrégibb húsvéti étel, hiszen az újjászületést jelképezi. Manapság már sokféle húsvéti étel divatba jött, de a tojás szinte mindegyikben megtalálható. Ahogy a tojásból új élet kel, úgy támad föl Krisztus is sírjából az emberek megváltására. Azt ugye most már mindenki tudja, hogy mikor volt a feltámadás.

Ha a tojás az újjászületést jelképezi, a piros szín Jézusnak az emberiségért kiontott vérére utal. Ezért volt régen minden húsvéti tojás piros színűre festve.

A húsvét másik fontos jelképe a húsvéti nyuszi, akiről sokan azt tartják, hogy ő hozza a piros tojásokat. Vagy Ő tojja a hímes tojást? A linkre kattintva meg tudod nézni a húsvéti nyuszi igaz történetét.

Hímes tojás

Az egy színűre festett tojásokat az idők során felváltották a díszített, mintázott tojások. A hímes szó is a díszítésre, “hímzésre” utal. A hímes tojás elkészítésének számtalan technikája ismert, a motívumok pedig lehetnek hagyományosak, vagy teljesen egyediek is. Ha kíváncsi vagy rá, hogy készül a hímes tojás, nézd meg ezt a videót:

Húsvéti hímes tojás készítés

Miért készítünk húsvéti tojást?

A hagyományok miatt.

Nálunk húsvétkor állandó asztaldísz a fonott kosárkába helyezett festett tojás. Van aki tojásfát készít, azaz egy fára, vagy faágra akasztgatja a színes tojásokat. Úgy mint a karácsonyfa díszeit.

Húsvéti tojáskosár - asztaldísz az ünnepek alatt
Húsvéti tojáskosár – asztaldísz az ünnepek alatt

Ha húsvét hétfőn, reggel jönnek a legények a lányos házhoz meglocsolni az eladósorba került menyecskét, akkor piros tojást, vagy hímes tojást kapnak ajándékba.

Ahogy a bevezetőben említettem, a tojás hagyományosan húsvéti étel, amit keményre főzve főtt sonkával, tormával fogyasztunk az ünnepek alatt. Ezért ha tojásfestésre adod a fejed, a főtt tojás díszítéséhez érdemes olyan festéket használni, ami nem káros azt egészségre. Természetesen a kifújt hímes tojás esetén teljesen mindegy, hogy milyen festéket használsz.

Röviden ennyi a húsvéti tojás jelentősége. Most joggal mondhatod, hogy a csokitojásról nem is írtam semmit. Igazad van, mert mit is írtam volna?…

Képek forrása: pixabay.com

Ha tetszett az írásom, kérlek oszd meg a közösségi oldaladon, had ismerjék meg a barátaid is!

Scroll to top