Pünkösd jelentése

Pünkösd jelentése kapcsán ebben az írásban azt kell tisztáznunk, hogy maga a pünkösd szó mit jelent. Mi az eredete, mi a pünkösd szó jelentése?

Arra egy másik cikkben már kitértem, hogy mi az a pünkösd, mit ünnepelünk pünkösdkor. Most megtudhatod, hogy mi a pünkösd jelentése és azt is, hogy hogyan kapcsolódik az ötvennapos húsvéti ünnepkörhöz.

Pünkösd szó jelentése, eredete

Van egy görög szó, a pentekoszté, ami annyit tesz, hogy 50. Állítólag ebből a szóból származik, innen ered a magyar pünkösd szavunk.

De miért pont ötven?

Az 50-es számnak a keresztény Pünkösd szempontjából hatalmas jelentősége van. Maga az ünnep ugyanis a húsvét utáni 50. napon van, mivel pünkösdvasárnap a húsvét utáni 7. vasárnap. (De ez csak 49 – gondolhatnád – mivel 7×7=49!)

Ahhoz tehát, hogy meg tudjuk mondni, mikor van pünkösd, tudni kell azt is, hogy mikor van húsvét.

Mert pünkösd ünnepének napjait, mindig az adott év húsvétjából tudjuk kiszámítani.

Ezért nem 49: Húsvét vasárnap utáni 7. vasárnap lesz pünkösd vasárnap, az azt követő hétfő pedig a húsvéthétfő. Vagyis ha húsvét vasárnapot vesszük az első napnak, akkor pünkösd vasárnap épp az ötvenedik nap.

A harmadik legnagyobb keresztény ünnep (húsvét és a karácsony után) neve tehát a görög pentékoszté (ötven) szóból ered. Ez a nap az ószövetségi zsidóknál eredetileg egy aratási hálaadó ünnep volt.

És mi a pünkösd jelentősége a katolikus egyházban az ötvennapos húsvéti ünnepségek sorában?

A II. vatikáni zsinat liturgiareformja szerint a pünkösd az ötvennapos húsvéti ünnepkör ünnepélyes befejezése.

Scroll to top