Ünnepek, munkaszüneti napok Franciaországban

Ünnepek, munkaszüneti napok Franciaországban
Franciaország – Saint-Tropez (Fotó credit: zmintzoltan)

Tudod mikor vannak ünnepek, munkaszüneti napok Franciaországban 2024. évben? Összegyűjtöttük a nemzeti ünnepeket, ünnepnapokat, állami ünnepeket ebben az Európai országban.

Franciaország híres kulturális gazdagságáról, és ünnepei remek lehetőséget kínálnak arra, hogy jobban megismerjük az ország történelmét és hagyományait. Csatlakozz hozzám, hogy együtt fedezzük fel a francia ünnepi naptár különleges és izgalmas napjait!

Ünnepek Franciaországban

 • Január 1. Újév napja (Le Jour de l’ An)
 • Nagypéntek (csak Elzász területén munkaszüneti nap)
 • Húsvét (mozgó ünnep)
 • Május 1. A Munka Ünnepe (Majális)
 • Május 8. A Győzelem Napja (a második világháború befejezésének emlékére, 1945)
 • Május 16. Szent Johanna (Jeanne d’Arc) szentté avatásának emléknapja (nem hivatalos munkaszüneti nap)
 • Jézus Mennybemenetelének Ünnepe (Áldozócsütörtök)
 • Pünkösd (Mozgó ünnep – a lista alatt kifejtem, hogy ez micsoda)
 • Július 14. Az 1789-es forradalom ünnepe, a Bastille bevétele, Nemzeti Ünnep (Le quatorze juillet)
 • Augusztus 15. Nagyboldogasszony (L’ Assomption)
 • Augusztus 23-24-re virradó éjjel Szent Bertalan éjszakája
 • November 1. Mindenszentek Ünnepe (La Toussaint)
 • November 11. Fegyverszünet Napja (L’ Armistice), az első világháború befejezésének (1918) emlékére
 • December 25. Karácsony
 • December 26. Karácsony másnapja (csak Elzász területén munkaszüneti nap)

A mozgó ünnep olyan ünnepnap, amelynek dátuma évről évre változik, és általában vallási eseményekhez kötődik. Ezek az ünnepek a holdnaptár vagy más vallási számítások alapján kerülnek meghatározásra, például a húsvét, amely a tavaszi napéjegyenlőség utáni első holdtölte utáni vasárnapra esik.

Franciaország: sokszínű ünnepi időszakok 2024-ben is

Franciaország ünnepei mélyen gyökereznek az ország történelmében és kultúrájában, minden ünnep egyedi módon tükrözi a nemzet identitását és értékeit. Az újévi ünneplés, amely január 1-jén kezdődik, új reményeket és kezdeteket hoz. Húsvét hétfő és Pünkösdhétfő a keresztény hagyományokhoz kötődnek, és fontos vallási ünnepek, amelyek a tavasz örömeit is megünneplik.

Május 1-je, a munka ünnepe, a munkások jogaiért és a szociális igazságosságért való küzdelem tiszteletére szolgál. Május 8-án Franciaország a második világháború végének évfordulóját ünnepli, amely az európai béke és szabadság szimbóluma. Az Áldozócsütörtök és a Nagyboldogasszony napja további vallási ünnepek, amelyek a hit és a hagyományok jelentőségét erősítik.

Július 14-e, a Bastille bevételének ünnepe, a francia forradalom és a szabadság napja, amelyet pompás felvonulásokkal és tűzijátékokkal ünnepelnek országszerte. November 1-je, Mindenszentek napja, a szeretteinkre való emlékezés ideje, míg november 11-én az első világháború végének évfordulóját tartják, amely a béke és a nemzeti emlékezet napja.

Végül, december 25-én, a karácsony az öröm, a család és a szeretet ünnepe, amikor az emberek összegyűlnek, hogy együtt ünnepeljenek és ajándékokat cseréljenek. Franciaország ünnepei nemcsak az ország történelmét és kultúráját tükrözik, hanem lehetőséget adnak az embereknek, hogy közösen ünnepeljenek és emlékezzenek. Ha valaha is ellátogatsz Franciaországba, próbálj meg részt venni egy ilyen ünnepen, hogy átélhesd az igazi francia ünnepi hangulatot.

Köszönöm, hogy velem tartottál ezen az ünnepi utazáson! Remélem, hogy élvezted a cikket, és találtál benne hasznos információkat. Ne felejtsd el követni a blogomat további érdekességekért és izgalmas tartalmakért!

Most már tudod, mikor vannak ünnepek, munkaszüneti napok Franciaországban 2024. évben. Összegyűjtöttük a nemzeti ünnepeket, ünnepnapokat, állami ünnepeket ebben az Európai országban. Ments el magadnak ezt az oldalt, ha később is tudni szeretnéd mikor vannak az ünnepek Franciaországban!

 

Scroll to top