Halloween jelképei: a töklámpás meg a többiek

Halloween jelképei: a töklámpás meg a többiek
Töklámpás, a legismertebb halloween jelkép

Azt ma már Magyarországon is mindenki tudja, hogy a Halloween jelképei közül a töklámpás a legismertebb. Még azok is, akik azt mondják, hogy “Magyarországon nincs halloween, mindenszentek van!” .

Természetesen van Halloween nálunk is, ugyan akkor és a töklámpáson túl más jelképei is vannak. (Ha nem tudod mikor van Halloween, kattints a linkre!)

Az alábbiakban megtudhatod, hogy mi a töklámpás története és rajta kívül milyen további jelképei vannak még a halloweennek.

Halloween jelképei

Akik a halloweent keresztényellenesnek tartják, legtöbbször arra hivatkoznak, hogy szokásai és jelképei a pogányságban gyökereznek.

Lássuk, melyek ezek a jelképek és miért pont ezek jelképezik halloween napját!

A töklámpás története

Mielőtt elmesélem a sztorit, hadd hívjam fel a figyelmedet egy fontos dologra. Te tudod mikor kell a halloween tököt kitenni a ház elé? Kattints a linkre és mindent megtudsz!

A töklámpás lett az idők folyamán halloween legismertebb jelképe, holott a legenda szerint nem is töklámpásnak, hanem répa lámpásnak kellene lennie!

A töklámpás története egy ír legendából származik, mely szerint egy szép napon egy Jack O’Lantern nevű részeges kovácshoz odament az ördög, hogy magával vigye a pokolba.

Jack mintegy utolsó kívánságként kérte, hogy még mielőtt elviszi magával, másszon fel az ördög egy fára, és hozzon le neki egy almát.

Az ördög ezek után felmászott a fára, Jack pedig ravasz módon egy keresztet rajzolt a fatörzsre, mert tudta, hogy attól retteg az ördög és nem mer majd lejönni.

Úgy is lett! Az ördög végül egyezkedni kezdett. Megígérte, hogy ha leengedi őt a fáról, gondoskodik róla, hogy a bűnös életű Jack ne kerüljön a pokolba.

Mikor Jack meghalt, az ördög betartotta az ígéretét. A kovácsot a halála után azonban a mennybe sem engedték be, részeges és bűnös élete miatt!

Jack végül arra kérte az ördögöt, hogy legalább egy kis fényt adjon neki, hogy megtalálja a visszautat az élők világába. Így kapott egy örökké izzó tűzcsóvát, melyet egy kivájt takarmányrépa belsejébe tett.

A legendáról Amerikában gyakorta megemlékeztek, de nem kívántak a nehezen faragható takarmányrépával bajlódni, így lecserélték az ott termő és népszerű nagy, sárga tökre. Hát így lett Halloween egyik legfontosabb jelképe a töklámpás.

Természetesen Te is faraghatsz odahaza töklámpást, ez “tökjó” móka a gyerekekkel. De ha olyan sütőtököt kaptál, amit jó megsütni (a lámpásnak való tök nem ilyen!), akkor ne habozz, készítsd el. Itt, a linkre kattintva megtalálod hogyan kell sütőtököt sütni.

Halloween további jelképei

Fekete macska a halloween jelképei között
Fekete macska – sötétség, túlvilág…

A töklámpáson túl szinte minden olyan dolog használható (és használják is!) a halloween jelképeként, ami a szellemekkel, halottakkal, földön túli világgal összekapcsolható.

Így kerülnek képbe a boszorkányok, túlvilági szörnyek, a fekete macska, csontvázak, koponyák és a denevérek, mint a halloween jelképei.

A boszorkányok a túlvilág üzeneteinek hírvivői, a denevérek pedig egyes hiedelmek szerint ismerik az élet és halál közötti utat, így méltán kerültek be a Halloween jelképei közé.

A túlvilági szörnyek, a csontváz és a koponya a halál szimbólumai, a fekete macska pedig a sötétséget, a túlvilágot jelképezi.

Szokás még a baglyot és a pókot is hallowenni jelképnek tekinteni.


Sok mindent tudunk halloweenről, és most már a jelképeivel is tisztában vagyunk. A halloween Magyarországon is egyre népszerűbb, hiába fanyalognak egyesek. Ha egyszerűen csak élvezzük az október 31-én megtartott bulikat, és nem akarunk semmit belemagyarázni a kelta hagyományokból eredő ünnepnapba, akkor járunk a legjobban!

Ha tetszett ez a rövid, halloween jelképeit bemutató írás, kérlek oszd meg a közösségi oldaladon, hadd ismerjék meg a barátaid is!

Scroll to top