Mit ünnepelünk Pünkösdkor?

Pünkösd jelképe: pünkösdi rózsaJoggal vetődik fel a kérdés, hogy mit ünnepelünk Pünkösdkor, hiszen pünkösd vasárnap és pünkösd hétfő munkaszüneti napok Magyarországon. Ennek ellenére sokan nincsenek tisztában azzal, hogy minek az ünnepe Pünkösd.

Tegyük tisztába a dolgokat!

A Pünkösd egyházi ünnep, a kereszténység egyik legmagasabban jegyzett ünnepe. (Nyilván a húsvét és a karácsony mellett). A Szentlélek kiáradásának ünnepe.

Természetesen nem csak a hívők örülnek a Pünkösdi hétvégének. Az ünnep sajátossága, hogy három nap (szombat, pünkösd vasárnap és pünkösd hétfő) nem kell dolgozni, lehet pihenni, kirándulni kikapcsolódni.

Egy érdekesség: Mivel minden évben májusra esik, ezért az ünnepről május hónapot pünkösd havának is szokták nevezni. Annak ellenére, hogy pünkösd legkésőbbi dátuma június 13-14-re is eshet… (Úgy számolom, 2038-ban lesz legkésőbb, június 13-án Pünkösd vasárnap)

Keresztény Pünkösd

Pünkösdkor a kereszténységben a Szentlélek eljövetelét ünnepeljük és – amit lehet, hogy még nem is hallottál – ez egyben az Egyház születésnapja is.

Utóbbi onnan ered, hogy az evangélium szerint Krisztus mennybemenetele után az apostolok, Mária és a legközelebbi tanítványok közösen ünnepeltek: Szent Péter prédikációját követően sokan megtértek, belőlük alakultak az első keresztény gyülekezetek. Ezért lett Pünkösd az Egyház születésnapja is egyben.

Egyébként a Pünkösd eredetileg a zsidóság egyik ünnepe volt, az új kenyér ünnepe, amikor hálát adtak Jahvenak (Istennek) a búzatermésért.

Összefoglalva: a katolikus pünkösdi ünnep tárgya a húsvéti misztérium beteljesedése. A Szentlélek eljövetele, ajándékainak kiáradása, az új törvény és az Egyház születésnapja.

Pünkösd jelképei

Pünkösdnek több jelképe használatos, melyek közül talán a legismertebb kettő: az egyik a pünkösdi rózsa, a másik pedig a galamb.

A pünkösdi rózsa (Címlap fotónkon) a tavasz egyik legszebb virága, a kiskertek éke, szívesen díszítik vele a hívők a templomokat.

A galamb és a Pünkösd viszonyának egyházi magyarázata van. A galamb a Szentlékel jele.  Ez pedig onnan ered, hogy Jézus megkeresztelkedett Keresztelő Jánosnál, majd rögtön utána galamb formájában a Szentlélek leszállt Jézusra. Ezért lett a galamb a Szentlélek jelképe.

Pünkösd jelképei részletes felsorolását a linkre kattintva tudod elolvasni!

Pünkösd mikor van?

Pünkösd vasárnap és pünkösd hétfő dátuma minden évben változó, hasonlóan mozgó ünnep, mint a húsvét. Nem véletlen: évente húsvéttól számítjuk az időpontját. A húsvét utáni 7. vasárnap lesz pünkösd vasárnap, az utána következő hétfő pedig a pünkösd hétfő.

Remélem sikerült mindent tisztázni, most már tudod mi a Pünkösd, hogyan kell kiszámolni a dátumát és miért éppen ez az Egyház születésnapja.

Forrás: wikipedia

Scroll to top