Mikor van férfinap?

Mikor van férfinap? Te tudod?
Ebből az írásból kiderül mikor van férfinap, és az is, hogy akár egynél többször is megünnepelhetjük a teremtés koronáit!

Erre az egyszerű kérdésre, hogy mikor van férfinap, azt gondolhatnád, hogy rendkívül egyszerű a válasz. Ahogy van nemzetközi nőnap, úgy létezik nemzetközi férfinap is, tehát a probléma meg is van oldva. De a valóság sosem ilyen egyszerű. Olvasd csak tovább!

A nemzetközi férfinapot 1999-ben tartották meg először, Dél-Amerikában. A Trinidad és Tobago Köztársaságban megtartott eseményt az ENSZ is támogatta. Célja az volt, hogy felhívja a férfiak egészségére a figyelmet és hangsúlyozza a nemek közötti egyenlőséget.

A nemzetközi férfinap ettől kezdve november 19-én van. Vigyázz nem összekeverendő az apák napjával, ahogy a nőnap sem egyenlő az anyák napjával.

Mikor van férfinap 2024. évben, ha nem novemberben?

Egyes vélekedések szerint (amit főképp nők osztanak egymás közt) egész évben férfinap van! Mintha a férfiaknak sokkal jobb dolga lenne ezen a világon, mint a nőknek…

Természetesen nincs egész évben férfinap, de nálunk akár kettő is lehet, a következők szerint:

Trinidad és Tobago kezdeményezését, hogy a nők mellett a férfiakat is meg kellene ünnepelni valahogy, szép lassan az egész világ átvette, így lett a férfinapból világnap. A világnapok listáját a linkre kattintva tudod elolvasni.

Magyarországon 2009-től kezdődően szerveznek a férfinaphoz kapcsolódó rendezvényeket. Ezeken általában férfinapi versek, vicces köszöntők hangzanak el és egymást követik a bulik, a férfias programok.

Joggal vetődik fel a kérdés, hogy ha az egész világ átvette a november 19-i dátumot, akkor hogyan merülhet fel egyáltalán, hogy mikor van férfinap?

Ha a hivatalos weboldalt, az internationalmensday.com-ot  nézzük, akkor nincsen vita, hogy mikor kell megünnepelnünk a legényeket.

Ám ENSZ támogatás ide vagy oda, van aki máskor ünnepli a teremtés koronáit!

A szóba jöhető dátum Ivó napjához kapcsolódik. Ivó névnap május 19-én van.

Érdekes, a 19-e maradt, csak a hónap változott.

Ez a dátum elsősorban a magyar férfinap, mivel a névnaphoz köthetően alkalmat ad arra, hogy a férfiak egy hatalmas bulival (ivászattal) ünnepeljék meg saját magukat.

Nem jellemző, hogy ajándékot vesznek valakinek férfinap alkalmából

Míg nőnapra jellemzően virágfesztivált rendeznek a férfiak, addig a férfinap alkalmából szinte semmilyen megemlkezés nincs, nemhogy ajándékozás. Pedig vannak olyan ajándékok férfiaknak, melyekkel ki lehet fejezni az irántuk érzett tiszteletet, szeretetet.

Összefoglaló

A lényeg tehát az, hogy Magyarországon nem hibázol, ha november 19-én és május 19-én is megünnepeled a férfinapot. A hivatalos, nemzetközi férfinap azonban novemberben van.

Ehhez kapcsolódóan a rossz hír az, hogy – a nőnaphoz hasonlóan – a férfinap sem munkaszüneti nap…

(Fotó: pexels.com)


Ha tetszett az írásom, kérlek oszd meg a közösségi oldaladon, hadd ismerjék meg a barátaid is! Köszönöm.

Scroll to top