Nemzetközi nőnap eredete: minden amit tudni érdemes erről a napról

Nemzetközi nőnap eredete
A nőnap korántsem úgy indult, ahogy ma ismerjük. Olvasd el a nőnap eredetének érdekes történetét!

Azok, akik a nőnap eredete után kutakodnak, hamar rájönnek: itt nem minden a virágról és a kedvességről szólt hajdanán. Úgy is mondhatnám a nők kiharcolták maguknak, hogy márciusban virágokkal, ajándékokkal köszöntsük őket. Joggal vetődik fel a kérdés: hogyan érték ezt el?

A nőnap megünneplése a férfiak megbánásának jele is lehetne. Az urak megbánják, hogy nem tekintették velük egyenjogúnak a nőket. Sőt, elítélik a nők elleni erőszakot és tiltakoznak a nőket ért mindenféle atrocitás ellen.

Nyilván amikor virágot adsz kedvesednek nőnap alkalmából, benned fel sem merülnek ezek a gondolatok, egyszerűen örömet akarsz neki szerezni. Ez azért van, mert nem ismered még a nemzetközi nőnap történetét.

Kit érdekel a nőnap eredete? Boldog nőnapot, azt csókolom!

Remélem csak kevesen gondolkodnak így: Boldog nőnapot, azt csókolom.

Ott a virág, mit akarsz még?!

Mondhatnám, hogy nincs olyan bunkó férfi, aki így viselkedne nőnapon. De van…

Viszont vannak, akiknek tényleg fontos, hogy egyszer egy évben köszöntsék a hölgyeket.

Nem a New York-i tüntetéssel kezdődött

Érdemes tisztában lenni a hölgyek ünnepének eredetével, hiszen egy nem mindennapi történet. Nézd csak!

Sokan azt gondolják, hogy az egész 1857. március 8-án kezdődött, amikor az emberibb munkafeltételeket és magasabb fizetést követelő textiliparban dolgozó nők tüntettek New York utcáin. De ez nem így van, mert sokkal előbbről indul a történet.

Onnan, hogy a nők korábban sosem voltak egyenlőek a férfiakkal. Eleve hátrányból indultak a születésüknél, hisz egy nő nem tud annyit segíteni a családban, a ház körül, mint egy férfi. Azonos munkáért kevesebb bért kaptak, ha kaptak egyáltalán munkát. Folyamatosan kizsákmányolták, megalázták őket. Hogy ez mikor kezdődött és miért alakult ki, azt én nem tudhatom, de így volt. (És csak remélni tudom, hogy jogosan használom a múlt időt…)

A nőnap mellett a nők, pontosabban az édesanyák ünnepe az anyák napja Ha többet akarsz megtudni erről a nevezetes napról, akkor kattints a linkre!

De haladjunk időrendben!

Az 1857-es tüntetés után a következő nevezetes dátum, ami a nemzetközi nőnap szempontjából fontosnak tekintendő, az 1866.

Ekkor volt ugyanis az I. Internacionálé, melynek első kongresszusán határozatot fogadtak el a nők hivatásszerű munkavégzéséről. A női munka elismerése ellent mondott annak az évszázados hagyománynak, mely szerint a nő helye otthon, a tűzhely mellett van.

A II. Internacionálé 1889-ben kezdődött és ismét jelentős eseménynek számít a nőnap történetében. Az alakuló ülésen ugyanis Clara Zetkin német nőjogi aktivista történelmi jelentőségű beszédet mondott, melyben szorgalmazta a nők jogát a munkához, az anyák és gyerekek védelmét és a nők széles körű részvételét az országos és nemzetközi eseményekben.

Egy fontos dátum nőnap történetében: február 28. Ez volt az első

Nőnap márciusban van, akkor mitől érdekes dátum nőnap történetében február 28-a? Attól, hogy 1909-ben az Egyesült Államokban tartották meg az első nemzeti nőnapot, mégpedig február utolsó vasárnapján, 28-án.

Azaz az első nőnap nem márciusban, hanem február 28-án volt!

Ettől az időponttól kezdve márciusban van nőnap

A II. Internacionálé VIII. kongresszusán 1910-ben határoztak arról, hogy a nők választójogának kivívása érdekében nemzetközi nőnapot tartanak. A konkrét dátumról nem született döntés, de egy év múlva, 1911. március 19-én Ausztriában, Dániában, Németországban és Svájcban már megtartották a nemzetközi nőnapot.

A Nemzetközi Nőnapot 1914-ben tették március 8-ra, a New York-i textilipari munkásnők 1857-es sztrájkjának tiszteletére.

Azóta a világ legtöbb országában ezen a napon ünneplik a hölgyeket. Amit még fontos megemlíteni a nőnap eredete kapcsán az az, hogy mára az ünnep teljesen elveszítette politikai jellegét. Már nem az egyenjogúságról nem a nők elnyomásáról szól, hanem arról, hogy a nők megérdemlik: egy évben legalább egyszer figyeljünk rájuk és kedveskedjünk nekik.

Nőnap eredete Magyarországon

1913-ig tekerjük vissza az idő kerekét, ha a nőnap történetét vizsgáljuk Magyarországon. Ekkor még az Országos Nőszervező Bizottság csak röplapokat osztogatott az alkalomból, ám a következő évben már országszerte nőnapi rendezvényeket szerveztek.

Így kimondható, hogy 1914-től Magyarországon is megünnepeljük a nemzetközi nőnapot.

Nőnapi tüntetés 1917 március 8-án Oroszországban
A fotó 1917. március 8-án, az első Nőnapon készült az oroszországi Petrográdban, ahol nők tüntettek a kenyérért és a békéért. Később a szovjet hatalom ehhez a naphoz, március 8-hoz kötötte a nőnap megünneplését. (Fotó: Ismeretlen szerző,  Wikimedia Commons)

1948-tól Magyarországon is március 8-án tartjuk a nőnapot, aminek politikai oka van. A Rákosi-rendszer az akkori Szovjetuniótól vette át, hogy ezen a napon a nőket kell ünnepelni.

A nemzetközi nőnap egy olyan nevezetes nap, amit az ENSZ is felvett a világnapok listájába. Most már az eredetével is tisztában vagy, tudod, hogy manapság elsősorban a nők iránti szeretet és tisztelet megnyilvánulása, semmint politikai rendezvénysorozat. Soha ne feledkezz meg arról, mikor van nőnap és köszöntsd fel szeretteidet ebből az alkalomból!

Forrás: wikipedia


Ha tetszett az írásom, kérlek oszd meg a közösségi oldaladon, had ismerjék meg a barátaid is!

Scroll to top