Ünnepek, munkaszüneti napok Görögországban

Görögország - Athén (Fotó: Pixabay)
Görögország – Athén (Fotó: Pixabay)

Ünnepek, munkaszüneti napok Görögországban 2024

Tudod mikor vannak ünnepek, munkaszüneti napok Görögországban 2024. évben? Összegyűjtöttük a nemzeti ünnepeket, ünnepnapokat, állami ünnepeket ebben az Európai országban. Böngészd át a listát!

Ha valaha is érdekelt, hogyan ünnepelnek a görögök, akkor jó helyen jársz. Görögország gazdag kulturális örökséggel rendelkezik, és ünnepei mélyen gyökereznek történelmében, vallásában és népi hagyományaiban. Ebben a cikkben végigvezetlek azokon a különleges napokon, amikor a görögök összegyűlnek ünnepelni, megemlékezni és jól érezni magukat. Ismerd meg a fix és változó dátumú ünnepeiket, és fedezd fel, mitől is olyan különlegesek ezek az alkalmak!

Dátumhoz köthető ünnepek

(Zárójelben feltüntettük a görög neveket is)

 • Január 1. – Újév (Πρωτοχρονιά): Az új év első napja, amikor mindenki köszönti az új esztendőt.
 • Január 6. – Vízkereszt (Θεοφάνεια): A víz megáldásának ünnepe, mely során keresztet dobnak a vízbe.
 • Március 25. – Függetlenség napja – Nemzeti ünnep (Εθνική εορτή): Az 1821-es görög forradalom kezdetének évfordulója. A görögök voltak az elsők a Balkánon, akik képesek voltak elszakadni és függetlenné válni az Oszmán Birodalomtól. Erre emlékeznek Görögországban minden év március 25-én a Függetlenség Napján.
 • Május 1. – Munka ünnepe (Εργατική Πρωτομαγιά): A munkások nemzetközi ünnepe.
 • Augusztus 15. – Nagyboldogasszony (Κοίμηση της Θεοτόκου): Mária mennybevételének ünnepe.
 • Október 28. – “Nem nap” – Nemzeti ünnep (Επέτειος του Όχι): 1940. október 28-án indult meg az olasz támadás Görögország ellen. A kezdeti olasz sikerek után a görögög visszaverték a támadást.
 • December 25. – Karácsony (Χριστούγεννα): Jézus Krisztus születésének ünnepe.
 • December 26. – Karácsony másnapja (Σύναξις της Θεοτόκου): Mária ünnepe, Jézus anyjának tiszteletére.

Változó dátumú ünnepek

 • Húsvétvasárnap (Κυριακή του Πάσχα): A legfontosabb ortodox keresztény ünnep, Jézus Krisztus feltámadásának napja.
 • Húsvéthétfő (Δευτέρα του Πάσχα): Húsvét másnapja, szintén nagy ünnep.
 • Húshagyókedd (Απόκρεω): A húsvéti böjt kezdete előtti utolsó nap.
 • Nagycsütörtök (Μεγάλη Πέμπτη): Az utolsó vacsora emléknapja.
 • Nagypéntek (Μεγάλη Παρασκευή): Jézus Krisztus kereszthalálának emléknapja.
 • Pünkösdvasárnap (Πεντηκοστή): Az ötvenedik nap húsvét után, a Szentlélek eljövetelének ünnepe.
 • Pünkösdhétfő (Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος): Pünkösd utáni hétfő, szintén nagy ünnep.

Görögország: sokszínű ünnepi időszakok 2024-ben is

Ahogy láthatjuk, a görög ünnepek változatosak és tele vannak történelmi, vallási és kulturális jelentéssel. Az ortodox vallás nagy szerepet játszik az ünnepek időzítésében és megünneplésében. Húsvét, amely a legnagyobb ünnep az ortodox naptárban, különleges helyet foglal el a görögök életében. Az egész országban hatalmas készülődés előzi meg, amelyet böjt és különféle hagyományos események kísérnek.

A nemzeti ünnepek is fontosak, hiszen ezek emlékeztetik a görögöket a történelmükre és a függetlenségükért vívott harcaikra. Március 25-e és október 28-a különösen jelentős napok, amikor az egész országban katonai parádék és különféle megemlékezések zajlanak.

A görögök szeretnek ünnepelni, és minden alkalmat megragadnak arra, hogy összegyűljenek családtagjaikkal és barátaikkal. Az ünnepek alatt az ételeknek is nagy szerepük van, hiszen minden ünnephez kapcsolódnak speciális fogások és édességek. Például húsvétkor a görögök hagyományosan bárányt sütnek, míg karácsonykor mézeskalácsot és különféle süteményeket készítenek.

Az ünnepek alatt a görög városok és falvak megtelnek élettel, zenével és tánccal. Ezek az alkalmak nem csak a vallásos és történelmi jelentőségük miatt fontosak, hanem azért is, mert erősítik a közösségi szellemet és az összetartozás érzését. Ha valaha is lehetőséged van részt venni egy görög ünnepen, ne hagyd ki! Garantáltan felejthetetlen élményben lesz részed, amely során közelebb kerülhetsz a görög kultúrához és emberekhez.

Most már tudod, mikor vannak ünnepek, munkaszüneti napok Görögországban 2024. évben. Összegyűjtöttük a nemzeti ünnepeket, ünnepnapokat, állami ünnepeket ebben az Európai országban. Ments el magadnak ezt az oldalt, ha később is tudni szeretnéd mikor vannak az ünnepek Görögországban!

Végül, remélem, hogy ez a cikk segített jobban megismerni Görögország ünnepeit és a hozzájuk kapcsolódó hagyományokat. Ne felejtsd el követni a blogomat további érdekességekért és információkért Görögországról és más csodálatos helyekről!


Hibát találtál, vagy kimaradt egy ünnep a felsorolásból? Kérlek jelezd, hogy javíthassuk!

Scroll to top