Mikor jön a Mikulás? Decemberben, az biztos, de melyik napon?

Mikor jön a Mikulás?
Mikor jön a Mikulás? Decemberben, az biztos, de melyik napon?

Hogy a Mikulás mikor jön, az attól is függ, hogy hova várják. Pedig köztudott, hogy Miklós napján jön a Mikulás. De mikor jön hivatalosan? Ennek jártunk utána.

Van, aki szerint a Mikulásnak december ötödikén este már el kell hoznia az ajándékait, van, aki szerint csak 6-án jön el a Télapó. Kompromisszumos megoldás: az ötödikéről hatodikára virradó reggel rakja az előre elkészített csizmákba az ajándékait a Mikulás.

De miért mondtam, hogy ez a nap attól is függ, hova várják a fehérszakállút és melyik a hivatalos dátum?

Mikor jön a Mikulás, melyik napra várjuk?

A Mikulás-nap elsősorban a gyerekek miatt fontos, akik megható izgalommal várják, hogy betoppan hozzájuk a Télapó. Versekkel, dalokkal készülnek neki, aki ezért a szeretetért (no meg azért, mert jók voltak a nebulók) megajándékozza őket édességekkel, gyümölcsökkel.

Az oviban azonban nem mindig jöhet a Mikulás a hivatalos napján, mert mi van például akkor, ha ez a nap vasárnapra esik? Ilyenkor valamelyik megelőző napon látogat el az ovisokhoz a Télapó.

A Mikulás mikor jön hivatalosan?

Hivatalosan december 6-án, Miklós napján jön a Mikulás. Ennek egy nagyon szomorú előzménye van: 343-ban ezen a napon halt meg a “titokban ajándékot vivőSzent Miklós.

Szent Miklóshoz számtalan legenda kapcsolódik, többek között az is, hogy a rászorulókat titokban ajándékozta meg azért, hogy ne kelljen megalázó módon élniük.

Ebből származik talán az a szokás, hogy a gyerekek sokszor nem is találkoznak odahaza a Mikulással. Reggel arra ébrednek, hogy az előző este fényesre suvickolt cipőjüket “valaki” telerakta édességekkel…

Hasonló történik az egyik legnagyobb ünnepünkön is. A gyerkőcök karácsonykor sem találkoznak a Jézuskával, aki a karácsonyfa alá egyszerűen odarakja az ajándékokat!

Az Éhező Kismalacok és a Mikulás

Ahogy a gyerekek várják a Mikulást, olyanok, mint az éhező kismalacok, akik türelmetlenül várják, hogy a Mikulás a zsákjából előhúzza a legfinomabb édességeket, mintha egy hatalmas, édes almát osztogatna nekik.
Te mit csempészel a Mikulás zsákjába, hogy mit adjon oda a gyerekeknek? Itt találsz ajándék ötleteket a kicsiknek.

Ekkor jön a Mikulás, a következő pár évben:

Ha elfogadjuk, hogy a Mikulás Miklós napján, azaz december 6-án jön, akkor már csak az a kérdés, hogy ez a dátum milyen napra esik.

Az alábbiakban ezeket a napokat gyűjtöttem ki, ezeken a napokon jön hivatalosan a Mikulás:

  • 2023 december 6-án, szerdán
  • 2024 december 6-án, pénteken
  • 2025 december 6-án, szombaton.

Te hogyan készül erre a nevezetes napra? Mikor jön hozzátok a Mikulás? Vagy nem is jön, csak a Mikulás-csomagokat teszi a csizmákba?


Ha tetszett az írásom, kérlek oszd meg a közösségi oldaladon, hadd ismerjék meg a barátaid is!

Scroll to top