A karácsonyfa története

A karácsonyfa története
Vajon mikortól számítjuk a karácsonyfa történetét? És mikor került Magyarországra a karácsonyfa állítás szokása?

A karácsonyfa karácsony elmaradhatatlan kelléke, megváltoztathatatlan szimbóluma. Ám ha karácsony történetére gondolunk, akkor nehéz összefüggést találnunk a feldíszített fenyőfa és Jézus születése között.

Pedig van kapcsolat, nem is kevés! A karácsonyfa története a időszámításunk kezdete előtt indul és az örökzöldek tiszteletéből táplálkozik.

Hogyan lett a karácsonyfa az ünnep elmaradhatatlan kelléke? Az alábbiakban erre keressük a választ, áttekintjük a karácsonyfa történetét a kezdetektől napjainkig, majd megnézzük hogy néz ki a karácsonyfa története Magyarországon.

A karácsonyfa története: a kezdetek

Ahogy említettem, a karácsonyfa története a időszámításunk kezdete előtti időkből, az örökzöldek tiszteletéből táplálkozik. Valamennyi ismert kultúra (görög,  római, stb.) tisztelte az örökzöld növényeket.

Egyes vélekedések szerint a középkorban egy-egy fiatal fa kivágásával tisztelegtek Jézus halála előtt, mivel Isten fia szintén fiatalon halt kereszthalált.

A legenda szerint az első karácsonyfát Luther Márton állította gyermekének.

A karácsonyfa elődjének tekinthető a karácsonyi piramis is. A Németországból elterjedt népszokás abból állt, hogy egy deszkát állítottak egy virágcserépbe, vagy egy gerendához szögezték. Erre további, két-három vékony, felfelé rövidülő deszkadarabot szegeztek keresztbe, melyek végein gyertyákat gyújtottak.

Németország egyébként is vezető szerepet játszik a karácsonyfa történetében: az első írásos emlék a karácsonyfáról a XV. századból, Strasbourgból, Sebastian Brant német írótól származik.

Szintén van bizonyíték arra, hogy 1521-ben a németeknél már árusítottak karácsonyfát.

A következő évszázadban már gyertyával díszített karácsonyfáról beszélnek Németországban, majd a XVIII. század közepén a karácsonyi piramist már fenyőgallyakkal díszítették.

Az 1900-as évek elején terjedt el igazából a karácsonyfa állítás az egész világon. Ekkor csak ritkán kapott elektromos égősort a fa, leginkább gyertyával ékesítették a gallyakat.

Azóta viszont a gyertya háttérbe szorult, talán csak az adventi koszorún pislákol gyertyaláng karácsonykor. Manapság szinte mindenhol égősorok világítják meg a gyönyörű karácsonyfát.

A karácsonyfa története Magyarországon

A történet előtt egy fontos figyelmeztetés: ugye tudod hányadikán van karácsony? A fenyőfa vásárlást ne hagyd az utolsó napra, mert akkor már csak a selejt, vagy a méregdrága marad!

De térjünk vissza a hazai karácsonyfa történetre!

A német karácsonyi piramis készítésének hagyománya nem jutott el Magyarországra. Nálunk a XIX. század második felében a német ajkú lakosság a karácsonyfa-állítást honosította meg.

Az első karácsonyfa Magyarországon minden bizonnyal 1819-ben, 1819-ben, Mária Dorottya württembergi hercegnő, József nádor evangélikus hitű harmadik felesége által került az országba.

Arról is van információ, hogy Brunszvik Teréz grófnő karácsonyfát állíttatott a rábízott krisztinavárosi kisdedeknek,1824-ben. Sőt, sokak szerint ez volt az első igazi karácsonyfa Magyarországon.

A hagyományok szerint nálunk december 24-én állítjuk és díszítjük fel a karácsonyfát, amit egészen vízkereszt ünnepéig  a lakásban hagyunk feldíszítve.

Forrás: wikipedia.org

Scroll to top