Egy meglepő tény a karácsony történetében

Karácsony története - Jézus születése
Csodálatos ünnep – és egy hatalmas meglepetés!

Aki csak járatos a bibliai eseményekben, meg fogja erősíteni, hogy az egyik legcsodálatosabb história a sok közül a karácsony története. És van benne egy eszméletlenül meglepő tény!

A keresztény egyház Isten fiának, Jézus Krisztusnak a születését ünnepli karácsonykor.

A szeretet, a béke, a család és az otthon ünnepe ez.

Az alábbiakban elmondom, hogy miről szól a karácsony története, melyik a keresztény egyház legnagyobb ünnepe, és egy meglepő tényt is elmondok karácsony napjával kapcsolatban.

A karácsony története Jézus Krisztus születésének története

Jézus Krisztus időszámításunk előtt kb.: 4-ben született, Betlehem városában. Édesanyja Mária, aki szüzen fogant, így kapta a Szűz Mária nevet. Nevelőapja József (később: Szent József), aki ácsként dolgozott a júdeai Betlehemben.

Jézus születéséhez több csodálatos esemény is kapcsolódik. Gábriel angyal megjövendölte születését, édesanyja szeplőtelenül (szüzen) fogant.

A napkeleti bölcsek – vagy három királyok – a betlehemi csillagot követve megindultak, hogy üdvözöljék a zsidók királyának születését. Mi kell ahhoz, hogy valaki egy csillag megjelenése alapján neki induljon, hogy egy újszülöttet üdvözöljön? Igazi csoda.

Ünnepek ünnepe

Az „ünnepek ünnepe” elnevezés Assisi Szent Ferenctől származik, Ő nevezte így a karácsonyt.

Ettől függetlenül a keresztény egyház a második legnagyobb ünnepként tartja számon ezt a napot, mert a legnagyobb keresztény ünnep a Húsvét, Jézus Krisztus feltámadásának ünnepe.

A 3. század óta íródik a karácsony története

A karácsonyt mint ünnepet az időszámításunk szerint 325-ben megrendezett niceai zsinat óta tartjuk számon, mondhatjuk azóta ünnepeljük. A  meglepő karácsonyi ténynek is a niceai zsinathoz  van köze, de erről majd később!

Mi az a niceai zsinat? (Más módon: nikeai zsinat)

A legfőbb egyházi tanácskozás. Az első niceai zsinatot I. Konstantin római császár hívta össze 325-ben, Nikaiaban. A zsinat (más néven szinódus) a keresztény egyház püspökei számára az első egyetemes tanácskozás volt.

Természetesen a manapság elmaradhatatlan karácsonyi kellékek akkor még teljesen ismeretlenek voltak.

Mire gondolok?

Nincs karácsony ezek nélkül:

  • karácsonyfa állítás,
  • egymás megajándékozása,
  • hagyományos ételek elkészítése (bejgli, kalács, mézeskalács, halászlé, stb.).

De térjünk vissza a karácsony történetéhez, pontosabban az időpontjához, mert az egyik legnagyobb meglepetés ehhez kapcsolódik.

A legnagyobb meglepetés a karácsony történetében

Mikor van karácsony? Minden évben december 25-én és 26-án. (Hogy a hét mely napjaira esik az ünnep, az már más kérdés).

Mikor született Jézus, akinek a születését ünnepeljük karácsonykor? December 25-én, vagy 26-án? Két napon nem születhetett…

Fogalmunk sincs, a születési dátumról csak találgatások vannak! Ha december 25-én, vagy 26-án született, az csak a véletlen műve. Jézus Krisztus születésének pontos dátuma ugyanis nem állapítható meg sehonnan. Nem maradt róla írásos emlék, és más módon sem állapítható meg.

Ahogy mondtam, a karácsony története Jézus születésének története. És azért a 325-ös, első niceai zsinattól íródik, mert ez tette meg december 25-ét a születés ünnepévé.

Azt gondolom tudtam olyan meglepetéssel szolgálni a karácsony története kapcsán, amire esetleg nem is gondoltál. Ha tetszett az írásom, kérlek oszd meg a közösségi oldaladon, had ismerjék meg a barátaid is!

Scroll to top