Miért éppen december 24-én ünnepeljük a karácsonyt?

Biztosan felmerült már benned, hogy miért éppen december 24 én ünnepeljük a karácsonyt? Hiszen karácsony december 25-én és 26-án van. Szerintem pedig az igazi ünnepi hangulat, az ajándékozás Szenteste.

Ezen a napon gyűlik össze a család apraja és nagyja a karácsonyfa körül, ünnepi vacsora, ajándékozás és éjféli mise tölti ki ezt a napot.

De akkor is…

Miért pont december 24-én ünnepeljük a karácsonyt?

Miért éppen december 24-én ünnepeljük a karácsonyt?

Sokan úgy tartják, hogy ezen a napon született Jézus Krisztus, Isten fia.

Azonban a valóság az, hogy fogalmunk sincs mikor született Jézus. A keresztény egyház döntése értelmében lett a karácsony Jézus Krisztus földi születésének emléknapja: az öröm és békesség, a család és gyermekség, az otthon és szülőföld ünnepe.

„Oké, de hát a karácsony az nem 24-e” – mondhatnád.

És igazad van. De.

Ahogy a bevezetőben írtam, idehaza december 24-én tartjuk a Szentestét. Ezen a napon állítjuk fel a karácsonyfát, majd összegyűlik a család és a vacsora után megajándékozzuk egymást.

Emiatt a gyerekek ezt a napot tartják karácsonynak – holott hivatalosan nem az.

Ahány család, annyi szokás van érvényben, és ez már nagyon régen is így volt. A szenteste hagyománya azonban közös. Még olyan országokban is megünneplik, ahol nem a kereszténység az uralkodó vallás.

Mit ünnepelünk karácsonykor?

Nem születésnapot, hanem egy emléknapot „ülünk”. Karácsony alkalmával Isten fia, Jézus Krisztus földi születésére emlékezünk.

A történetet a Bibliából mindenki ismeri: József és Mária fia Jézus istállóban született, mert senki nem fogadta be a házába a várandós édesanyát, aki férjével népszámlálásra érkezett Betlehembe.

A napkeleti bölcsek, akiket hazánkban „háromkirályok” néven ismerünk, elindultak, hogy ajándékokkal köszöntsék a Megváltót. Útjukon egy csillag vezette el őket Jézushoz. Ezen a történeten alapul a hazánkban elterjedt »betlehemezés«.

Te hogyan készülsz a karácsonyra?

A karácsonyi készülődés sokszor izgalmasabb és felemelőbb, mint maga az ünnep.

Már az advent időszakában elkezdődik az otthonok ünnepi díszbe öltöztetése, az ajándékok beszerzése, a karácsonyfa kiválasztása.

Mert az ünneppel együtt jár a karácsonyfa díszítése, az ajándékozás, a különféle karácsonyi zenék és az üdvözletek küldése. Az ünnep fontos rész az ünnepi étkezés is, ahol végre meg tudjuk kóstolni a legújabb karácsonyi recepteket! És a finom ételek mellett egy asztalhoz ülve, a napi gondokat feledve ünnepel és beszélget a család.

Karácsonyra megterített, ünnepi asztal

Akkor is: miért éppen december 24-én ünnepeljük a karácsonyt?

Szerintem teljesen mindegy, hogy melyik napon van az ünnep. A fontos az, hogy együtt lehessünk szeretteinkkel és erre a napra egy kicsit elfeledjük a napi gondokat.

Te is így gondolod?

Scroll to top