Pünkösd jelképei

Pünkösd jelképei közül az egyik: fehér galambPünkösd jelképei közül sokat ismerhetsz, de talán tudok olyat is mondani, amiről még nem hallottál. Ezek a szimbólumok az ünnephez kapcsolódnak és történetük réges-régre nyúlik vissza.

Magáról az ünnepről ebben a cikkben olvashatsz bővebben: Mit ünnepelünk Pünkösdkor? Most kizárólag a szimbólumokról lesz szó.

Lássuk, melyek a Pünkösd jelképei?

Pünkösdi jelképek

Minden ünnepnek megvan a maga jelképe, így pünkösd ünnepének is. Vegyük sorra a pünkösdi jelképeket:

Szél és tűz

A katolikus jelképek közül a szélzúgás és a tűz a legfontosabb, mert a Szentlélek érkezését a tanítványoknak először szélzúgás jelezte. Ez a hirtelen feltámadt szél táplálta azt a tüzet, ami a szinte felfoghatatlanul erős, isteni hatalmat szimbolizálja.

A Szentlélek kitöltése

Amikor pedig eljött a pünkösd napja, és mindnyájan együtt voltak ugyanazon a helyen, hirtelen hatalmas szélrohamhoz hasonló zúgás támadt az égből, amely betöltötte az egész házat, ahol ültek. Majd valamilyen lángnyelvek jelentek meg előttük, amelyek szétoszlottak, és leszálltak mindegyikükre.

Szentírás

Galamb

A fehér galamb a pünkösd keresztény jelképe. Onnan származik, hogy miután Jézust megkeresztelte Keresztelő Szent János, Isten fiának a Szentlélek szállt a vállára, galamb képében.

Sok helyen még ma is fehér galambokat engednek szabadon a templomokban, az ünnep tiszteletére.

A fehér galamb egyébként a béke jelképe is az egész világon.

Zöld ág

Népi hagyomány szerint Pünkösdkor zöld ágat kell tenni a házra. Gyümölcsfa ágát, bodza ágat, vagy bármit. A hiedelem szerint ezzel távol lehet tartani az ártó szellemeket a háztól.

Egy másik magyarázat szerint a zöld ág megvéd a villámcsapástól.

Az ünnephez nem kapcsolódó jelentése: zöld ágat tettek a házra kerítésre, ha eladó lány volt a háznál, illetve a tavasz köszöntése jeléül.

Pünkösdi rózsa

Pünkösd jelképe: pünkösdi rózsa

A pünkösdi rózsa virágzása a pünkösdi időszakra tehető, a magyar hagyományok szerint ez a többnyire piros színben pompázó virág az ünnep egyik legfontosabb jelképe.

Piros pünkösd

A pünkösd jellemző színe a piros, ami feltehetőleg a pünkösdi rózsa színére utal. Ha máshonnan nem, akkor a dalszövegekből ismerheted ezt a kifejezést:

„piros pünkösd napján….”

A katolikus egyházban a piros a Szentlélek és a vértanúság színe. A szín a templomokban elsősorban pünkösdkor, illetve bérmáláskor használatos, de más alkalmakkor is előfordul. (Pl.: vértanúk napján)

Remélem sikerült megfelelő áttekints adnom Pünkösd jelképei kapcsán! Ebben az írásban összefoglaltam őket. Itt megtudhattad a legfontosabb információkat pünkösd szimbólumairól.

Forrás: wikipedia, szentiras

Scroll to top