Húsvéti nyúl, avagy a titokzatos húsvéti nyuszi

Húsvéti nyúl, húsvéti nyuszik
Szerinted melyik az igazi húsvéti nyúl? Mind a három, vagy nincs is a képen?

A húsvéti nyúl tojja a hímes tojást, vagy ha nem is tojja, csak egyszerűen a húsvéti nyuszi hozza valahonnan a húsvét egyik színes jelképét. Nagyjából ugyan úgy, ahogy a Jézuska hozza a karácsonyfát. De honnan ered a húsvéti nyúl története és mi a legnagyobb titka?

Elöljáróban csak annyit, hogy a húsvét egyházi ünnep, de a tapsifülesnek sok köze nincs az egyházhoz, legalábbis ezzel az ünneppel közvetlen kapcsolata nincs. Ennek ellenére – különösen a gyermekek számára – nehezen elképzelhető a húsvét nyuszi nélkül.

Ha tudni akarod, vajon mi köze a Mikuláshoz, a hímes tojáshoz és a többi ünnepi jelképhez a húsvéti nyuszinak, akkor olvass tovább!

A húsvéti nyúl eredete és sok más érdekesség, ami elvezet a nyuszi legnagyobb titkáig

A húsvét a kereszténység legfontosabb ünnepe, a húsvéti ünnepkör Jézus keresztre feszítése és harmadnapon feltámadására épül. De hol a helye ezeken az ünnepnapokon a húsvéti nyuszinak? Vallási szempontból sehol, azonban a gyermekek világában nagyon is központi figura.

A gyermekek hisznek a húsvéti nyúlban, elhiszik, hogy ő tojja a hímes tojást, sőt, el is rejti azokat a kertben, melyeket aztán nagy izgalmak közepette kell megkeresni. Sok helyen nem csak csokinyulat és hímes tojást hoz a nyuszi, hanem különféle ajándékokat is. Úgy, mint Mikuláskor a télapó, vagy karácsonykor a Jézuska. Vajon hogy lett az ünnepnapok fontos szereplője a tapsifüles?

A húsvéti nyúl eredete

Sokak szerint egy elírás, vagy félreértés miatt lett a húsvéti nyúl főszereplő a tavasz legnagyobb ünnepén. Néhány német tájegységen ugyanis gyöngytyúkot ajándékoztak egymásnak az emberek, annak tojásaival együtt. A gyöngytyúk német neve Haselhuhn, rövidebben Hasel. A nyúl németül pedig Hase-t jelent. Kész is a magyarázat.

Jegyezzük meg a pontosság kedvéért, hogy a húsvéti nyúl németül: der Osterhase.

Angolszász területen úgy tartják, hogy a húsvéti nyúl (angolul: Easter Rabbit) a holdat jelképezi, ugyanis a nyúlról úgy tudják soha nem csukódik le a szeme, mint a holdnak.

Egy másik verzió szerint a húsvét egyben a tavasz kezdetét is jelenti, a tavasz pedig a termékenységet hozza magával. A nyulat és a tojást már az ókorban is a termékenység szimbólumának tartották, így a tavaszi ünnepeken fontos szerepet szántak nekik.

Utóbbit támasztja alá az a germán mitológiai legenda, mely szerint Ostara, a tavasz és az ébredő természet istennője kíséretében gyakran feltűnt a nyúl. Ez a nyuszi olyan rendes volt, hogy amerre elhaladt, színes tojásokat rejtett el a jó gyerekek számára, akik egymással versengve keresték meg azokat. Sokak szerint ezekből az időkből maradt ránk a tojáskeresés hagyománya. De ez még mindig nem a húsvéti nyúl legnagyobb titka, azt csak később osztom meg veled.

A németektől egy másik fontos hagyomány is maradt ránk, a karácsonyfa állítás szokása. Hogy ez pontosan hogy történt, azt elolvashatod A karácsonyfa története című írásomban.

Hogyan lesz a télapóból csokinyúl?

Mikor közeledik a húsvét, azt onnan is lehet látni, hogy a bevásárló központokban ellepi a polcokat a csokinyuszi. Egyesek sportot űznek abból, hogy ki tud nagyobb csokoládéból készült nyulat ajándékozni a gyereknek. Nem csak egy nyulat, hanem – a mikulás csomaghoz hasonlóan – cukorkákkal, csoki nyúllal, más édességgel töltött húsvéti csomagokat is vesznek a gyereknek.

Apropó Mikulás! December 6-a, az az egy nap kevés ahhoz, hogy elfogyjon a kereskedelemben kapható összes csokimikulás. Ilyenkor aztán előfordult az is, hogy az eredeti, színes papírt leszedve új köntösbe bújtatják a figurát, és máris kész az átcsomagolt húsvéti csokinyuszi, ami nemrég még Mikulás volt…

Húsvéti nyuszi és a húsvét igazi jelképei

Kis nyuszi - sose adj ajándékba élő állatot!
Kis nyuszi – sose adj ajándékba élő állatot!

Természetesen a húsvéti nyúl is igazi jelképe az ünnepnek, ám a kereszténységben a húsvéti bárány a húsvét legnagyobb szimbóluma. Jézus Krisztust szimbolizálja, aki meghalt az emberiség bűneiért.

Fontos jelképek a színes húsvéti tojások és a napos csibék, mint a termékenység jelképei. (Bár a húsvéti tojás a keresztény kultúrában más szimbolikus jelentéssel is bír, erről a linkre kattintva többet is olvashatsz.) Ha valaki elfelejtené ezeket a jelképeket, akkor húsvét környékén menjen be egy szupermarketbe és nézze meg a csoki figurákat: nyuszi, bárány, tojás és napos csibe lesz a sláger…

A húsvéti dekoráció része a húsvéti kosár. Régen mindenféle alap élelmiszert pakoltak bele az ünnep ideje alatt, manapság elsősorban festett tojásokkal, csoki figurákkal rakják telei és rejtik el a kertben, hogy aztán a gyerekek izgatottan kereshessék meg a nyuszi által elrejtett finomságokat.

Húsvéti kosár keresése a kertben
Vajon hová rejtette el a nyuszi az ajándékokat?

Itt az ideje, hogy szó essék a húsvéti nyúl legnagyobb titkáról!

Ami nem más, mint az, hogy még senki sem látta! Mert igaz, hogy húsvétkor látunk csokinyuszit, valódi nyulakat, de hogy a húsvéti nyuszi hogy néz ki, nagyobb, vagy kisebb mint egy átlagos nyuszi, azt senki sem tudja. Ha mégis látta valaki, esetleg le is fotózta, az kérem tegye közkincsé! Már nagyon kíváncsi vagyok rá!

Röviden ennyi fért bele a húsvéti nyúl történetébe. Beszéltünk a német és az angolszász történetről, az átcsomagolt mikulásról és a húsvéti jelképekről is. És kiderült a titok!


Ha tetszett az írásom, kérlek oszd meg a közösségi oldaladon, had ismerjék meg a barátaid is!

Forrás: wikipedia. Fotók: giphy.com, pixabay.com

Scroll to top