Az Adventi gyertyák jelentése

Az Adventi gyertyák jelentéseAz adventi gyertyák jelentése nem mindenki számára egyértelmű, ezért készítettem ezt a rövid összeállítást, ami segít rendbe tenni a dolgokat. Advent időszaka mozgó ünnep, azaz évről évre más és más időpontban van. Hogy mikor, azt évekre bontva itt megtalálod: Advent.

Elöljáróban csak annyit: az adventi gyertyák színének jelentősége van! Az adventi koszorún négy gyertya helyezkedik el. Három lila és egy rózsaszín. Ha ettől eltérő színű gyertyákkal díszített koszorút látsz, az nem az igazi adventi jelkép!

Az adventi gyertyák színéről a linkre kattintva olvashatsz bővebben. Most lássuk, mit jelentenek!

Az adventi gyertyák jelentése

Az adventi koszorún négy gyertya helyezkedik el. Három lila és egy rózsaszín. Advent első, második és negyedi vasárnapján lila színű gyertyát gyújtunk, az utolsó előtti vasárnapon pedig rózsaszínt.

Nézzük sorban:

Advent első vasárnapján

Lila színű gyertyát kell meggyújtani. A lila az egyház ünnepi színe, a gyertya a hitet jelképezi, Ádámot és Évát. Tudjuk, Isten nekik jövendölte meg először a Megváltó eljövetelét. A lila szín arra emlékeztet, hogy mielőtt a megváltás bekövetkezett volna, az emberek bűnben éltek. A hit azonban lehetővé tette számukra, hogy elinduljanak a megváltás útján.

Ha misére mész ezen a napon, figyeld meg, hogy a templom díszítése és a pap miseruhája is lila.

Advent második vasárnapján

A második adventi vasárnapon szintén lila gyertyát kell meggyújtani, mely szintén a reményt jelképezi. A reményt, hogy eljön a Messiás.

Advent harmadik vasárnapján

Az egyetlen rózsaszín gyertyát kell meggyújtani. A rózsaszín ebben az esetben az öröm színe. Örülhetünk, hogy átértünk az adventi időszak második felébe, és nemsokára itt a karácsony, Jézus születésének ünnepe!

Advent negyedik vasárnapján

Az utolsó adventi gyertya színe lila, mely a bűnbánatot fejezi ki. A Szenteste előtti utolsó vasárnap mind a négy gyertya ég a koszorún!

Az adventi időszak a karácsonyi készülődés része, őrizzük hát meg a hagyományokat azzal, hogy az ünnep előtt vasárnaponként meggyújtjuk az adventi koszorún a gyertyát!

Ha tetszett az adventi írásom, kérlek oszd meg a közösségi oldaladon! Hadd ismerjék meg a barátaid is!

Scroll to top