Legyen stresszmentes a karácsonyi készülődés!

Karácsonyi készülődés stresszmentesen
Itt hasznos ötleteket kapsz a karácsonyi készülődéshez. Nézd csak meg!

Aki nem fordít kellő figyelmet a karácsonyi készülődésre, annak egy nagy kapkodás lesz az ünnepek előtti időszak. Az alábbi karácsonyi készülődés ötletek abban segítenek, hogy sikeresen meg tudd tervezni az ünnepek előtti időszakot.

Mire kell figyelned? Mi okozhat problémát, milyen egyszerű trükkökkel lehet még erősebb karácsonyi hangulatot varázsolni az otthonodba?

A karácsonyi visszaszámlálás megkezdődött: az adventi koszorú első gyertyájának meggyújtása mindenkit ráébreszt arra, hogy karácsonyig csupán már alig több, mint húsz nap van hátra, így ideje lelassítanod és átgondolnod, miket kell még elvégezned, beszerezned az ünnep beköszöntéig.

Karácsonyi készülődés ötletek

Jöjjenek a tippek a karácsonyi előkészületekhez:

Költségvetés karácsonyra – sok bosszúságtól megóv

Ha a készületek legelején készítesz egy hozzávetőleges költségvetést, azzal saját magadat is korlátok közé szoríthatod és így nem fenyeget az a veszély, hogy túlköltekezel, ami miatt a karácsonyi bevásárlás családi viszállyá fajulhatna.

Tervezd meg, hogy kinek, milyen értékben szeretnél ajándékot venni, és ezt ne lépd túl, még akkor sem, ha csábító ajánlatokkal bombáznak az üzletek. Szánj rá időt, hogy kiszámolod, mennyibe fog kerülni a karácsonyi vendéglátás, a menük elkészítése, az utazás, és minden, ami ezzel jár.

Legyen időben Adventi koszorú

Advent a várakozás időszaka. Mindenhol fontos, de a a gyermekes családoknál különösen, hogy legyen odahaza Adventi koszorú gyertyákkal.

Akár vásárolod, akár magad készíted, figyelj oda az adventi gyertyák színére! Három lila és egy rózsaszín gyertyát tegyél a koszorúra. Meglátod,hogy csillog majd a gyerekek szeme, amikor vasárnaponként meggyújtjátok a gyertyát!

Karácsonyi menü

A karácsonyi menüt akár már most is összeállíthatod, hiszen bizonyára nálad is körvonalazódik, hogy kiket vársz vendégségbe, hányan lesztek, melyik napokra kell készülnöd a karácsonyi menüvel. Ha ezt sikerül számba venned, akkor tervezd meg, hogy hány személyre fogsz például rántott húst készíteni, és miket szeretnél még az ünnepi asztalra tenni. Maradsz a hagyományos fogások mellett vagy idén valami újat is fogsz főzni?

Akár így, akár úgy döntesz, nézd meg a karácsonyi ételek receptjeit és írd össze, hogy milyen hozzávalók szükségesek azokhoz.

A nem romlandó hozzávalókat már most megvásárolhatod, hiszen ezzel a nagy hajrában sok időt és energiát megspórolhatsz.

Karácsonyi készülődés sütivelEgy személyes tipp: a karácsonyi sütik közül nálunk mindig a zserbó szelet a nyerő. Bevallom, a hagyományos karácsonyi bejgli, vagy a kalács frissen sem a kedvencem, karácsony másnapján pedig… De hát ízlések és pofonok különbözőek!

Az ajándékokat a karácsonyi készülődés elején vedd meg!

Az ajándékok vásárlását se hagyd az utolsó pillanatokra, hiszen nincs annál lélekrombolóbb, mint ha az ünnep előtt pár nappal még az üzletekben kétségbeesetten ténferegsz. Határozd el, hogy idén másképp szervezed az ajándék vásárlást, és állíts össze egy listát arról, hogy kinek mit szeretnél vásárolni.

Vedd meg az ajándékokat minél előbb! Ne csak termékekben gondolkozz, sokkal személyre szólóbb lehet, ha szeretteidet élményekkel leped meg. Ez lehet koncert, egy fürdőzés, wellness hétvége, mozi, stb.

A saját készítésű ajándékoknak is állj neki, ha még készen szeretnél velük lenni az ünnepekre.

Ünneplő köntösben a lakás is

Ha eddig még nem dekoráltad ki a lakásodat, akkor azt tedd meg az adventi időszak elején. A nagytakarításon már minden bizonnyal túl vagy, hiszen ilyenkor az időjárás már nem kedvez az ablaktisztításnak, a kisebb takarításokat se hagyd az adventi időszak végére.

A karácsonyi dekorációkat, terítőket tedd fel a helyükre, és dekoráld élő fenyőágakkal a lakás több pontját, amely garantáltan biztosítani fogja a karácsonyi illatokat.

A gyerekekkel már most elkészítheted a karácsonyfára szánt díszeket, ez remek alkalom, hogy együtt legyen a család, és a gyerekekkel jókat beszélgess közben. Ilyenkor olyan témák is előkerülhetnek, amelyek máskor nem, például észrevétlenül kifaggathatod őket, minek örülnének legjobban karácsonykor a fa alatt.

Karácsonyfa beszerzése

Karácsonyi készülődés - karácsonyfa vásárlás
Jó időben vedd meg a karácsonyfát. Nézd meg, mikor a legjobb!

A karácsonyi készülődés fontos állomása a karácsonyfa beszerzése és talpba állítása. Ha túl korán veszed meg, akkor
esetleg olyat kapsz, amit már régen kivágtak és Szentestére az összes tüske lehullik róla. A gyermek is nagyobb eséllyel találja meg, ha sokáig kell odahaza dugdosnod a fenyőfát. Akkor aztán fuccs annak, hogy a Jézuska hozza…

Ha túl későn veszed, akkor lehet, hogy olcsóbban hozzájutsz, de készülj fel arra, hogy a karácsonyfa nem lesz szép egyenletes. Hol itt hiányzik belőle ág, hol ott. Egyszerűen nem tudod majd úgy fordítani, hogy szép legyen.

Ha van rá módod, termelőnél előre kösd le, melyik fa kell neked és az ünnep előtt közvetlenül vágasd ki.

Távoli barátokról se feledkezz meg a karácsonyi készülődés közben!

Lesznek, akikkel nem tudsz majd karácsonykor találkozni, pedig fontos szerepet játszanak az életedben. Róluk se feledkezz meg a karácsonyi készülődés közben. A céltalan böngészés helyett az ünnepek előtt gyűjts karácsonyi idézeteket, köszöntőket, verseket, melyekkel a legjobban ki tudod fejezni az érzéseidet feléjük.

Ráhangolódás

Ha mindennel időben végeztél, akkor ne felejtsd el a legfontosabbat: hangolódj rá az ünnepre, hiszen ez a karácsony lényege! Lassulj le, csendesedj el, kezdj befelé figyelni, és próbáld meg külső zajoktól mentesen megélni a karácsony lényegét. Ebben segítenek a karácsonyi dallamok, a gyerekekkel közös programok, a mézeskalács sütés, az együtt töltött pillanatok.


Ha tetszett a karácsonyi készülődés kapcsán készített összeállításom, kérlek oszd meg közösségi oldaladon. Hadd ismerjék meg a barátaid is.

Scroll to top