Hányadikán van karácsony?

Hányadikán van karácsony? Mikor van?
Félreértés, vagy csak egy rosszul feltett kérdés? Kiderül a karácsonyi írásból.

Aki felteszi a kérdést, hogy hányadikán van karácsony, az nem tudja, hogy ez az az ünnep, ami minden évben ugyan azon a napon van. Pontosabban napokon, mert a karácsony két napos ünnep. És nem 3, de erről később.

Gondolom tudod, hogy nem minden ünnepnek van fix időpontja, ezek az úgynevezett mozgó ünnepek. Ilyen a húsvét, a pünkösd, stb.

De térjünk vissza az eredeti kérdésre:

Hányadikán van karácsony és milyen napra esik?

Karácsony minden évben december 24-én és december 25-én van. Minden évben más-más napra esik, azaz nem tudod úgy meghatározni, mint mondjuk a húsvét hétfőt.

Pontosítsunk:

  • December 25-e karácsony,
  • December 26-a Nagykarácsony, vagy karácsony másnapja.

Egy tévhitet a két napos ünnep kapcsán nem árt eloszlatni. A Szenteste, azaz december 24-e nem karácsony, hanem Ádám és Éva napja! Ennek ellenére sokan ezt a napot tartják karácsony első napjának. Talán az ünnepi hangulat, a karácsonyfa állítás és az ajándékozás miatt alakult ki ez így.

Ha a gyermektől megkérdezed, hány nap van még karácsonyig, biztosan december 24-ig számolja a napokat. Ő már alig várja, hogy kiszedhesse a karácsonyfa alól az ajándékokat! Neki az az ünnep, amikor megkapja a karácsonyi ajándékokat.

És ez még nem minden! Egy másik érdekesség is van ezzel a témával kapcsolatban.

Amikor az emberek azt kérdezik, hogy „Mikor van karácsony?”, akkor az esetek döntő többségében tisztában vannak vele, hogy december 2é-én és 26-án. Általában ilyenkor arra kíváncsiak, hogy milyen napokra esik az ünnep. Csak nem jól fogalmazzák meg a kérdést.

Figyeld csak meg!

A szeretet ünnepe az egyik legfontosabb időszak az életünkben, ezért nem árt ha tudod, hányadikán van karácsony és hogy az azt megelőző nap nem az. Az a Szenteste.


Ha tetszett az írásom, kérlek oszd meg a közösségi oldaladon, had ismerjék meg a barátaid is!

 

Scroll to top