ENSZ nemzetközi békenap

ENSZ nemzetközi békenap
Mikor van az ENSZ nemzetközi békenap?

Mikor van az ENSZ Nemzetközi Békenap és miért pont azon a napon? Ez nem is olyan egyszerű kérdés, mivel 2002-ig minden évben más dátuma volt a békenapnak. ( Az ENSZ az Egyesült Nemzetek Szervezete, melyről a linkre kattintva olvashatsz bővebben).

Azóta azonban változott a helyzet és most már biztosan, dátumra pontosan megmondható, mikor ünnepeljük a békét. Azt rögtön szögezzük le, hogy a béke világnapja és a nemzetközi békenap nem azonos!

Az alábbiakban megtudhatod, hogy melyik szervezetnek köszönhetjük azt, hogy évente megemlékezünk a békéről. És természetesen a pontos dátumot is megadom.

A békenap dátuma 2002-től állandó

Kezdjük azzal, hogy mikor van a béke nemzetközi napja. 2002-től minden évben azonos napon, szeptember 21-én ünnepeljük a békét.

Szerintem egyébként ez a minimum: ha a 2. világháborúnak van emléknapja, akkor a békének is legyen!

A dátum 2002 előtt folyamatosan változott. Ennek az az oka, hogy a béke napját az ENSZ-közgyűlés 1981. szeptemberében megtartott 36. ülésszaka jelölte ki úgy, hogy 1982-től minden év szeptemberének harmadik keddjén, az ENSZ-közgyűlés ülésszakának kezdetekor emlékezzenek meg róla.

Így ment ez egészen 2002-ig, mikor az ENSZ-közgyűlés megváltoztatva az eredeti döntését és szeptember 21-ét jelölte ki a béke világnapjának.

A békenap célja

  • felhívja a figyelmet béke megőrzésének fontosságára,
  • biztosítson az ENSZ béke iránti elkötelezettségéről,
  • hirdeti, hogy legyen béke az országok és az emberek között,
  • hirdeti, hogy legyen erőszakmentesség,
  • célul tűzi ki, hogy legyen tűzszünet ezen a napon.

Ezek a nemzetközi békenap legfontosabb információi. Ha a béke világnapjára vagy kíváncsi, kattints a linkre!

Ha tetszett ez a nemzetközi békenapról szóló írás, kérlek oszd meg a közösségi oldaladon, hadd ismerjék meg a barátaid is!

Scroll to top