A 2. világháború emléknapja, a háború kitörése

2. világháború kitörése
A 2. világháború emléknapja a kezdetekhez kapcsolódik

A 2. világháború kitörése az egyik legszomorúbb dátum az emberiség életében. Ezen az őszön indult el az a hat évig tartó háborúskodás, melynek során 60 millió ember veszett oda semmiért.

A második világháború őszi emléknapja a nagy világégés első napjához kapcsolódik. Ahhoz a naphoz, amikor Németország megtámadta Lengyelországot. Természetesen ez a nap is szerepel a világnapok listájában.

Lássuk a 2 világháború kezdete körüli, őszi eseményeket!

A nagy világégés első napja lett a 2. világháború emléknapja

1939. szeptember 1-én a náci Németország megtámadta Lengyelországot. Szeptember elseje lett a 2. világháború emléknapja, ezen a napon a háborúban elhunyt katonákra és civil áldozatokra emlékezünk.

A háború kirobbanásának közvetlen oka az volt, hogy német katonák 1939. augusztus 31-én lengyeleknek álcázva magukat, Gleiwitznél megtámadtak egy német rádióállomást. Adolf Hitler az „orvtámadást” nem hagyta megtorlatlanul. Másnap megindította a Lengyelország elleni offenzívát.

Adolf Hitler osztrák születésű német politikus, a 20. századi történelem meghatározó alakja, a Nemzetiszocialista Német Munkáspárt vezetője, kancellár 1933-tól és 1934-től Führer elnevezéssel diktátor. Wikipédia

Furcsa szövetségek a háború kezdetén

Tudtad, hogy a későbbi győztes Szovjetunió a németek mellett lépett be a 2. világháborúba? Még azon az őszön, 1939. szeptember 17-én, kelet felől megtámadta a védekezésre szinte képtelen Lengyelországot.

A lengyelekkel szövetséges Franciaország és Anglia a német támadás után hamar, 1939. szeptember 3-án hadat üzent Németországnak. Lengyelország megmentése érdekében azonban egyetlen puskát sem sütöttek el.

A lengyeleknek két hétig kellett volna kitartania, hogy időt adjanak szövetségeseiknek a nyugati front megnyitására Németországgal szemben. Sokak szerint azért, mert a franciák inkább a szuperbiztosnak tartott Maginot-vonal mögött maradtak, mintsem nyíltan szembeszálltak volna a németekkel.

A Maginot-vonal André Maginot francia hadügyminiszter javaslatára 1927–1932 között a francia–német, az olasz–francia és a francia–luxemburgi határon épült, védelmi célokat szolgáló, korszerű erődrendszer. Wikipédia

Lengyelország megszállása után Dánia és Norvégia is a német hadsereg megszállása alá került, majd – Hollandián, Belgiumon és Luxemburgon keresztül – Franciaország is. A 2. világháború kitörése idején szuperbiztosnak hitt Maginot-vonal nem vált be – a németek egyszerűen megkerülték…

Dióhéjban ezek az események játszódtak le a második világégés kezdetén. Rengeteg fájdalommal és még több tanulsággal…

Ha valaki úgy érzi, hogy a világháború napja mellett illő lenne a békét is megünnepelni legalább egy évben egyszer, azt megnyugtathatom: évente tartják az ENSZ nemzetközi békenapját!

Ha tetszett ez az összefoglaló, kérlek oszd meg a közösségi oldaladon, hadd ismerjék meg a barátaid is!

Fotó: pixabay
Forrás: wikipedia

Scroll to top