Vízkereszt ünnepe

Vízkereszt ünnepeVízkereszt ünnepe az egyik legősibb egyházi ünnep, a kereszténység nevezetes napja, parancsolt ünnep. Jézus megjelenésének momentumait kapcsolja egybe. Hogy ez pontosan mit jelent, azt a lejjebb elolvashatod.

A karácsonyi ünnepkör része Vízkereszt, jelképe a betlehemi csillag, mely az újszövetségi hagyomány szerint a háromkirályokat elvezette az újszülött Jézushoz.

Mondhatjuk azt is, hogy a karácsonyi ünnepek zárónapja. A hagyományok szerint ezen a napon szedjük le a karácsonyfát.

Mikor van Vízkereszt és mit jelent?

Vízkereszt minden évben január 6-án van. Ez a nap nem minősül munkaszüneti napnak, mint a hasonlóan egyházi ünnep kategóriába tartozó Húsvét hétfő, vagy Pünkösd hétfő.

Ellenben a magyar katolikus egyházban Vízkereszt parancsolt ünnepnek minősül, ami azt jelenti, hogy – a főünnepekhez hasonlóan – szentmisével, zsolozsmával, ünnepi imádságokkal kell megtartani.

Vízkereszt ünnepe

Az Úr megjelenésének elemei, más szóval a jézusi epifánia. A szeretet megnyilvánulása:

  • Jézus születése és a háromkirályok (napkeleti bölcsek) imádása
  • Jézus megkeresztelkedése a Jordánban
  • Jézus első csodája a kánai menyegzőn (a vizet borrá változtatta)

Mindhárom esemény arra utal, hogy Isten emberként jelenik meg az emberek között. Azt tudtad, hogy a magyar vízkereszt elnevezés a víz megszentelésének szertartásából származik?

Ezen a napon a felnőttek is keresztelkedhetnek, sőt, a templomokból szentelt vizet vihetnek haza, Jézus keresztelkedésének emlékére.

Vízkereszttől hamvazószerdáig

Nem csak az egyház szempontjából fontos január 6-a. A Vízkereszttől hamvazószerdáig tartó időszak a Farsang időszaka. Ennek az az érdekessége, hogy minden évben változik, hogy hány napig tart a Farsang!

Ez pedig csak úgy lehet, ha a farsang záró időpontja, azaz hamvazószerda mozgó ünnep. További részleteket a Farsang és a Hamvazószerda rovatokban találhatsz!

Vízkereszt angolul

Vízkereszt angolul Epiphany (kiejtése: [UK: ɪ.ˈpɪ.fə.ni] [US: ˌɪ.ˈpɪ.fə.ni])

Az Epiphany angol elnevezés feltehetőleg a nagyon hasonló hangzású Epiphania Domini latin kifejezésből származik, melynek jelentése: Az Úr megjelenése.

Könyv, film

Vízkereszt, vagy amit akartok (Angolul: welfth Night, or What You Will). Az ünnep kapcsán nem mehetünk el Shakespeare világhírű műve mellett szó nélkül. Az egyik legismertebb romantikus komédiája a hallhatatlan szerzőnek, melyből számtalan film is készült.

Vízkereszt ünnepe az egyik legjelentősebb egyházi ünnep. A legfontosabb információkat gyűjtöttem össze ezzel a nappal kapcsolatban, hogy ne csak a film jusson eszedbe ha azt hallod: Vízkereszt.

Forrás: wikipedia, ditczone

Scroll to top