Tudd meg, hogy a Halloween tököt mikor kell kirakni az ajtó elé!

Halloween tököt mikor kell kirakni a ház elé?
Megvetted időben, kivájtad, az oldalára félelmetes arcot faragtál. De mikor tedd ki a ház elő a töklámpást?

A Halloween legismertebb szimbóluma a halloween tök, pontosabban a halloween töklámpás. Azt mindenki tudja, hogy a jól megtermett tököt meg kell tisztítani a belsejétől, majd ezután szemet, orrot és szájat faragni az oldalára.

Mikor kész az alkotás, a közepébe egy gyertyát kell elhelyezni, majd így tenni az ajtó elé, vagy a kerítés lábra, hogy lássák: mi megemlékezünk halloweenről annak ellenére, hogy sokak szerint Magyarországon nincs Halloween.

Mikor mindennel készen vagyunk, már csak egyetlen kérdés maradt:

Mikor kell kitenni a halloween tököt a ház elé?

Ahhoz, hogy ezt el tudjuk dönteni, ismernünk kell Halloween pontos dátumát. A töklámpáshoz való tököt érdemes október közepén beszerezni, hogy legyen idő szépen kifaragni. Ugyanis Halloween október 31-én van.

Ez az az időpont, amikor a Halloween tököt mindenképp ki kell tenni. Amikor esteledik, a halloween töklámpás legyen kitéve!

Miért fontos ez?

Amikor esteledik, a halloween töklámpás legyen kitéve!

Halloween hagyománya azon a kelta hiten alapul, hogy a holtak szellemei október 31-én visszatérnek és beköltözhetnek az élőkbe. Hogy a szellemeket elriasszák, a kelták riasztó maskarába öltöztek és fáklyákat gyújtottak, rémisztő lámpásokat készítettek. Abban bízva, hogy így sikerül elriasztani a holtak szellemeit.
A halloween szimbólumok mindegyike ehhez a dátumhoz kapcsolódik.

Mi van, ha október 31-e előtt teszed ki a töklámpást a ház elé?

Semmi nem történik.

Van aki úgy gondolkodik, hogy ha ennyit dolgozott a tökfaragással (és még a kezét is elvágta közben) nehogy már csak egy napig legyen kitéve az a lámpás! Hadd lássa mindenki, milyen szép lett!

Viszont ha korán kifaragod és napokkal előbb megmutatod a nagyvilágnak a töklámpást, lehet, hogy október 31-re tönkre is megy…

Mikor szedd be a töklámpást a ház elől?

Kőbe vésett szabály nincs, de én azt mondom, hogy október 31-e után már ne legyen halloween tök a bejárati ajtó előtt.

Ha a kelta hagyományból indulunk ki, akkor novemberben már a holtak szellemei nem fognak meglátogatni bennünket.

Ráadásul Magyarországon egy sokkal nagyobb hagyományokkal rendelkező vallási ünnep van november 1-én. A katolikus keresztény világ ekkor tartja Mindenszentek napját. Szerintem ezen a napon már nem illő a töklámpást kinn hagyni.

Ezek után lássuk, mi az, ami igazán fontos információ:

A halloweeni szokások közül Magyarországon a töklámpás faragás egyre inkább elterjed. Miután tisztáztuk, hogy miért is faragunk töklámpást októberben és mikor kell azt kitenni a bejárati ajtó elé, Te is elkészítheted a sajátodat.


Ha tetszett az írásom a töklámpásról, halloween legismertebb jelképéről, kérlek oszd meg a közösségi oldaladon, had ismerjék meg a barátaid is!

 

Scroll to top