Mindenszentek

Mindenszentek napja egyházi ünnep

Mindenszentek 2024. évben

Mindenszentek napja egyházi ünnep és minden évben ősszel, november 1-én emlékezünk meg róla. Novembert ezért szokták mindenszentek-havaként is emlegetni.

Tudnod kell azt is, hogy katolikus parancsolt ünnep ez a nap.

Ebben a cikkben összefoglaltam a Mindenszentekhez kapcsolódó legfontosabb információkat, melyeket mindenkinek illik tudnia.

Mindenszentek napja egyházi ünnep

November elsején a katolikus egyházban az összes üdvözült lélek emléknapját tartjuk. Mindenszentek (Röviden: mindszent, latinul: festum omnium sanctorum) napja 2000-től kötelező részvételt jelent az aznapi misén, míg ez korábban csak tanácsolt volt a hívők részére.

Kiket ünnepelünk ezen a napon?

Hivatalosan a katolikus egyházban az összes üdvözült lélek emléknapja mindenszentek.

III. Gergely pápa rendelkezése szerint:

A Szent Szűznek, minden apostolnak, vértanúnak, hitvallónak és a földkerekségen elhunyt minden tökéletes, igaz embernek emléknapja.

A keresztény világban hasonlóképp tartják meg ezt az emléknapot az emberek. Ekkor teszik rendbe az elhunyt szeretteik sírját a temetőben. Kigazolják, virággal, koszorúval díszítik fel és mécseseket gyújtanak szeretteik emlékére, hogy másnapra, amikor a halottaikról emlékeznek meg, minden rendben legyen.

Mióta ünnepeljük?

835-ben Jámbor Lajos frank uralkodó tette hivatalos ünneppé mindenszenteket. Ezt IV. Gergely pápa engedélyével tehette meg, így ettől kezdve az egész katolikus kereszténység ünnepe lett.

Mindenszentekhez kapcsolódó ünnepek

A mai napig gyakran összekeverik a Mindenszentek ünnepét és a Halottak napját. Elsősorban azt, hogy melyik mikor van. Ehhez a keveredéshez nemrég becsatlakozott a nyugati kultúrából beszivárgó Halloween nap, ami végképp összezavarta a fejeket.

Jegyezzük meg az alábbi dátumokat, melyek egymást követik a naptárban, de mindegyik nap más szempontból fontos:

Van aki úgy tudja, hogy Mindenszentek és Halottak napja ugyan az az ünnep. Talán onnan ered ez a tévhit, hogy a protestánsok ezen a napon az elhunytakról emlékeznek meg.

Hogy jön a képbe Halloween? Az angolszász országokban a Mindenszentek napját megelőző este, október 31. a halloween ünnep ami angolul all hallows’ evening, azaz „minden szent estéje”

Munkaszüneti nap?

Kell-e dolgozni Mindenszentekkor, vagy munkaszüneti nap?

2000-től Magyarországon ezen a napon nem kell dolgozni, mert Mindenszentek munkaszüneti nap. Így mindenki el tud menni az aznapi, az egyház által kötelezővé tett misére.

A hét melyik napjára esik Mindenszentek?

Minden évben más-más napon van november 1-e. Az alábbi listában megnézheted, hogy 2020 és 2030 között milyen napokon van Mindenszentek. A hétfő és a péntek olyan szempontból jó, hogy a hétvégével együtt több napon keresztül elfeledhetjük a napi gondokat.

November elseje ezeken a napokon van:

  • 2024: péntek
  • 2025: szombat
  • 2026: vasárnap
  • 2027: hétfő
  • 2028: szerda
  • 2029: csütörtök
  • 2030: péntek

Forrás: wikipedia

Scroll to top