Halottak napja

Halottak napjaHalottak napja 2024

Halottak napja egyházi ünnep és minden évben november 2-án emlékezünk meg róla. Novembert egyébként szokták mindenszentek-havaként is emlegetni, de erről egy kicsit később. A nevezetes nap latinul: Commemoratio omnium Fidelium Defunctorum

Ebben a cikkben összefoglaltam Halottak napjához kapcsolódóan a legfontosabb információkat, melyeket mindenkinek illik tudnia.

Halottak napja egyházi ünnep

Azt mondtam a bevezetőben, hogy Halottak napja egyházi ünnep, azonban be kell lássuk, ez a nap már általánosan is az elhunytakról való megemlékezés napja.

Kikről emlékezünk meg ezen a napon?

Mindenki megemlékezik saját halottairól, elhunyt családtagjairól, rokonairól, szeretteiről.

Hivatalosan ez a nap a tisztítótűzben szenvedő lelkek emléknapja, amikor a „küzdő egyház” a „szenvedő egyházról” emlékezik meg.

A keresztény világban erre a napra az emberek rendbe teszik az elhunyt szeretteik sírját a temetőben. Már az emlékezés napja előtt, általában mindenszentekkor kitisztítják a gaztól, virággal, koszorúval díszítik fel és mécseseket gyújtanak szeretteik emlékére, hogy másnapra, amikor a halottaikról emlékeznek meg, minden rendben legyen.

Ennek a sírgondozásnak, gyertya gyújtásnak van egy olyan népies magyarázata is. Azért kell rendbe tenni és kivilágítani a sírhelyet, hogy a sírból ezen a napon véletlenül kiszabadult lelkek visszataláljanak nyughelyükre, mely szép, ápolt, gondozott. Ne kívánkozzanak többé a holtak e világra, ne háborgassák az élőket…

Mióta ünnepeljük?

Az egyházban először 998-ban ünnepelték önálló ünnepként a Halottak napját, de csak a XIV. században vált hivatalos ünneppé.

Emlékezés távolban elhunyt szeretteinkre

Mit tehet az, aki messze került szülőhelyétől, ahol elhunyt szerettei nyugszanak a temetőben?

A kialakult hagyomány szerint ők is kimennek a legközelebbi temetőbe és az távolban elhunyt, vagy ismeretlen földben nyugvók emlékére a temetőkereszt vagy más közösségi temetőjel körül gyújtanak gyertyát.

Halottak napjához kapcsolódó ünnepek

A mai napig gyakran összekeverik a Mindenszentek ünnepét és a Halottak napját. Elsősorban azt, hogy melyik mikor van. Ehhez a keveredéshez nemrég becsatlakozott a nyugati kultúrából beszivárgó Halloween nap, ami végképp összezavarta a fejeket.

Jegyezzük meg az alábbi dátumokat, melyek egymást követik a naptárban, de mindegyik nap más szempontból fontos:

Van aki úgy tudja, hogy Mindenszentek és Halottak napja ugyan az az ünnep. Talán onnan ered ez a tévhit, hogy a protestánsok Mindenszentekkor az elhunytakról emlékeznek meg.

De hogy jön ide Halloween? Az angolszász országokban a Mindenszentek napját megelőző este, október 31. a halloween ünnep ami angolul all hallows’ evening, azaz „minden szent estéje”…

Munkaszüneti nap?

Kell-e dolgozni Halottak napján, vagy munkaszüneti nap?

Halottak napja nem munkaszüneti nap, viszont az őt megelőző Mindenszentekkor Magyarországon nem kell dolgozni.

Így mindenkinek lesz elég ideje szerettei sírjának az összerendezésére, hogy Halottak napján minden rendben legyen és csak a mécseseket kelljen meggyújtani.

Halottak napja angolul

All Souls’ Day.  Kiejtése angol nyelvterületen: [ɔːl səʊlz deɪ] . Amerikai nyelvterületen: [ ɔːl soʊlz ˈdeɪ]

Halottak napja németül

Allerseelen (Allerseelentag)

Forrás: wikipedia

Scroll to top