Valóban nincs Halloween Magyarországon?

Halloween Magyarországon
Szokások, a halloween ünneplése Magyarországon

Sokan mondják, hogy “Magyarországon nincs halloween, mindenszentek van”! Ezek az emberek a Valentin-napot sem tudják elfogadni, idegen ünnepnek tartják, amit nem is kell megünnepelni.

Természetesen van Halloween Magyarországon! Hogy ez miben valósul meg? Ennek jártunk utána.

Az alábbiakban megnézzük, hogyan alakult a halloween története Magyarországon, milyen az ünneplése és milyen szokások alakultak ki a töklámpás ünnepén. A cikk végén aztán rendet teszünk a Mindenszentek, Halottak napja és Halloween hármas ünnep kapcsán felmerült keveredésben is.

Ilyen a Halloween Magyarországon

Abba most nem megyek bele, hogy honnan ered Halloween ünnepe, elég legyen csak annyi, hogy a kelta hagyományok újraélesztéséből és az amerikai ír telepesek kultúrájából terjedt el az egész világon.

Hasonló jelmezes ünnep, mint Mohácson a busójárás: legendák, mondák és álarcos rendezvények kapcsolódnak hozzá.

A keresztény kultúrájú Magyarországon azért is idegenkednek sokan megtartani ezt a napot, mert pogány ünnepnek tartják. Ám a nyugati kultúra beszivárgásával halloween szellemisége is beszivárgott hozzánk, ez ellen már nincs mit tenni…

A 2000-es évek elején kezdtek kialakulni hazánkban is a halloweeni szokások: a tökfaragás, a halloweeni jelképekkel díszített ruhák hordása és a jellegzetes bulik, tökfesztiválok tartása ezen a napon. Sőt, van ahol még futóversenyt is tartanak halloween alkalmából!

Mikor van Halloween?

Mikor van Halloween?

Halloween ünnepe minden évben október 31-én van Magyarországon és szerte a világban, ahol megemlékeznek erről a nevezetes napról.

Halloween dátumáról a linkre kattintva többet is megtudhatsz!

A halloween szokások közül Magyarországon talán a legnépszerűbb a gyerekek csoki gyűjtése.

Csokit vagy csalunk!

Mit jelent ez a mondat és honnan ered? Csokit vagy csalunk! Van ennek értelme?

Természetesen van. Maga a csoki gyűjtés úgy zajlik, hogy a gyerekek mindenféle riasztó maskarába öltöznek, rémesre festik az arcukat és bekopognak a házakhoz. Mikor a házigazda ajtót nyit, ezt a kérdést kapja: “Csokit, vagy csalunk!” (angolul: Trick or treat!)

Aki nem ad csokit a gyerekeknek, az vessen magára: valamilyen játékos csínyt fog elszenvedni az apró rémségektől!

halloween
Magyarországon is egyre népszerűbb Halloween ünnepe.

Idehaza is egyre többen faragnak tököt és rakják ki az ajtó elé. Tisztában vannak vele, hogy mikor kell a halloween tököt kirakni, és mikor illik beszedni. Te mit tudsz erről? Ha bizonytalan vagy, kattints a linkre és megnézheted!

Magyarországon Mindenszentek van!

A Halloweennek Magyarországon vannak ellenzői: egyesek keresztényellenesnek tartják, mondván szokásai és jelképei a pogányságban gyökereznek.

Idehaza Mindenszentek ünnepe és a Halottak napja van, ám a kettőt gyakran összekeverik. Elsősorban azt, hogy melyik mikor van.

Ehhez a keveredéshez nemrég becsatlakozott a nyugati kultúrából beszivárgó Halloween napja, ami végképp összezavarta a fejeket.

Jegyezzük meg az alábbi dátumokat, melyek egymást követik a naptárban, de mindegyik nap más szempontból fontos:

  • október 31-e: Halloween
  • november 1-e: Mindenszentek
  • november 2-a: Halottak napja

Ha tetszett ez a rövid helloweenes cikk, kérlek oszd meg a közösségi oldaladon, hadd ismerjék meg a barátaid is!

Scroll to top