Nagyboldogasszony napja

Szűz Mária, Nagyboldogasszony napja
Szűz Mária, a magyarok védőszentje

Nagyboldogasszony napja, vagy más néven Nagyasszony ünnepe, Jézus édesanyjának ünnepe.

Ezen a napon Szűz Mária mennybemenetelét (mennybevételét) ünnepeljük, ez a katolikus egyház legnagyobb Mária-ünnepe.

Az alábbiakban elmondom, hogy mikor van Nagyboldogasszony napja, munkaszüneti nap-e és hogy miért pont ez a nap lett Szűz Mária ünnepe.

Mikor van Nagyboldogasszony napja?

Nagyboldogasszony napja minden évben augusztus 15-én van, amit I. Sergius tett Rómában hivatalos ünneppé.

Magyarországon első keresztény királyunknak, Szent Istvánnak köszönhetjük ezt az ünnepnapot. Ő ugyanis ezen a napon ajánlotta fel Magyarországot Jézus anyjának.

Az ünnepnap tehát Mária halálához kapcsolódik, augusztus 15-én a halála utáni mennybemenetelét ünnepeljük. Hogy ez mennyire pontos dátum?

Azt az évet sem ismerjük pontosan, mikor halt meg a Nagyasszony. Egyes feltételezések szerint 64 és 72 év közé tehető életének hossza.

Hasonló érdekességről olvashatsz a karácsony története kapcsán, ha a linkre kattintasz.

Karácsony története - Jézus születése
A csodálatos ünnepről és egy hatalmas meglepetésről olvashatsz Jézus születése kapcsán, ha elolvasod az Egy meglepő tény a karácsony történetében című írásomat.

Nagyboldogasszony ünnepe munkaszüneti nap?

Manapság Jézus édesanyjának ünnepe idehaza nem számít egyben munkaszüneti napnak is. Azonban nem volt ez mindig így: az 1945 előtti Magyarországon Nagyboldogasszony napja munkaszüneti nap volt.

Számos országban viszont nem kell dolgozni ezen a napon. Pl: Ausztriában és Németországban sem.

Azt gondolom, hogy Mária országában fontos dátum Nagyboldogasszony napja, így érdemes volt ezt a rövid összeállítást elkészítenem. Ha tetszett az írásom, kérlek oszd meg a közösségi oldaladon, hadd ismerjék meg a barátaid is!

Scroll to top