Valentin-nap helyesírás dilemma

Talán neked is feltűnt, hogy a Valentin-nap helyesírása nem mindenkinek egyértelmű. Három írásmód közül kellene a leghelyesebbet megtalálni. Vajon hogyan írjuk: egybe, külön,vagy kötőjellel?

Ha neked is gondot okoz a Valentin-nap helyesírása

Valentin-nap helyesírás dilemma: egybe, külön, kötőjellel?
Erre a helyesírásra is van konkrét szabály, olvasd el a cikket!

Ha neked is gondot okoz a Valentin-nap helyesírása, akkor jó helyen jársz, mert most rendbe tesszük a legfőbb kérdést. Azt ugyanis mindenki tudja, hogy februárban mikor van Valentin-nap, viszont azt csak kevesen, hogy melyik a helyes:

Egybe írjuk így: “Valentinnap”?

Vagy külön írjuk mindkét szót és az a helyes, hogy “Valentin nap”?

Ezek az írásmódok nem helyesek, ahogy talán a címből is kiderül, hisz ott már a helyes formulát használtam.

Kötőjellel kell írni a Valentin-napot, a helyesírás érvényes szabályai szerint. A többi írásmód helytelen, ha a szerelmesek napjáról van szó.

Most, hogy tudod hogyan kell helyesen leírni, azt ajánlom ne is felejtsd el a Valentin napot.

A pontos szabály a helyesiras.mta.hu oldalról:

Ha egy tulajdonnév egy köznévvel vagy egy melléknévvel valamilyen jelöletlen összetételt alkot, kötőjellel kapcsoljuk össze őket, például: Afrika-kutató, Budapest-térkép, Petőfi-szobor; Herkules-erejű…

Te milyen ajándékkal készülsz szerelmednek Valentin-nap alkalmából? Készítesz valamilyen ajándékot házilag, vagy jobban bízol azokban a dolgokban, melyeket a boltban vásárolsz? Tudd meg, hogy ezen a napon annak, aki téged igazán szeret, nem az ajándék értéke a legfontosabb.

Remélem ezzel a kis emlékeztetővel tudtam segíteni neked abban, hogy ne feledd el, hogyan kell leírni azt, hogy Valentin-nap. Akit igazán szeretsz, annak minél több örömet szeretnél okozni ezen a napon, ugye? Például azzal, hogy a Valentin-nap helyesírása tökéletes az általad küldött üzenetekben…


Ha tetszett az írásom, kérlek oszd meg a közösségi oldaladon, had ismerjék meg a barátaid is

Scroll to top