Advent helyesírás: így írd helyesen az ünnep nevét!

Advent helyesírás
Hogy írjuk helyesen? Advent vagy ádvent?

Advent helyesírása kapcsán egy kérdés merül fel a legtöbbször: advent vagy ádvent a helyes formula? A betűvel, vagy á-val kezdjük az ünnep nevét? Lássuk, mit mondanak a nyelvész oldalak!

Az talán köztudott, hogy az advent szó jelentése: eljövetel, és a latin “adventus Domini” (az úr eljövetele) származik. Ezért is szokták régiesen adventet „úrjövetnek” nevezni.

De térjünk vissza az eredeti kérdésre! Lássuk, hogy írjuk helyesen!

Advent vagy ádvent – hogy írjuk helyesen?

A beszélt nyelvben mindkét változat használatos. És elöljáróban megjegyzem, hogy az írott médiumokban is elterjedt mindkét írás forma.

Tudod hogy mondják angolul: Advent? nézd meg, a linkre kattintva!

A nyest.hu szerint mivel a beszélt nyelvben előfordul, hogy “á” hanggal kezdjük a szót, ez visszahathat az írásmódra is, így egyre gyakrabban előfordul, hogy így írjuk: ádvent.

Az eredeti, latin eredetű szó viszont bizonyosan ékezet nélküli, azaz advent. Az biztos, hogy a különféle szótárak, lexikonok ékezet nélkül, azaz adventként szerepeltetik a szót a szószedetben, maximum megemlítik, hogy ádventként is használatos. Utóbbihoz hozzátéve, hogy régies, vagy népies formában.

Végezetül oldjuk meg az advent helyesírás problémáját válaszoljuk meg a helyesírási kérdést. A fentiek alapján hogyan írjuk helyesen: advent vagy ádvent?

Az én véleményem szerint nem hibázol akkor sem, ha ádventet írsz, de ha ragaszkodsz a szótári formulához, akkor az adventet használd.

Ha tetszett az írásom, kérlek oszd meg a közösségi oldaladon! Hadd ismerjék meg a barátaid is!

Scroll to top