Filmek 1956-ról, melyeket érdemes megnézni újra meg újra

Filmek 1956-ról
Szubjektív film válogatás 1956-ról – ezek az én “legjobb filmek október 23-ról” válogatásom

Az idősebb korosztálynak felelevenítik, a fiatalabbaknak bemutatják a magyar történelem egyik legfontosabb korszakát a filmek 1956-ról. Számtalan dokumentumfilm készült az 1956 október 23-i, és az azt követő események kapcsán, ám ebben az összeállításban a mozifilmek kapják a főszerepet.

Magyar filmek 1956-ról

Az alábbi összeállításban a filmek megjelenésének sorrendjét vettem alapul. Véleményem szerint amellett, hogy ezek a filmek átfogó képet adnak 1956-ról, szórakozásként is egytől egyig zseniális alkotás valamennyi.

Mivel október 23 munkaszüneti nap, ha netalántán valamelyik mozi műsorára tűzi valamelyik alkotást az alábbiak közül, feltétlenül nézd meg!

Lássuk a filmeket!

Megáll az idő (1982)

Gothár Péter fantasztikus korrajza, a lázadó ifjúság szemén keresztül mutatja be az 1950-es éveket. A forradalom idején egy gimnáziumban játszódó történetben. Szerelem, tánciskola, politika, lázadás, forradalom.

A történet: A családfő legjobb barátjával együtt disszidál, hátrahagyva feleségét és két fiát. A fiúk további életét beárnyékolja a külföldre szökött apa személye, még a továbbtanulás is veszélybe kerülhet. Ekkor kellene megélni legszebb éveiket, melyben kikerülhetetlen elemként ott a szerelem, és a rock and roll… … és a szabadság?

Szerencsés Dániel (1983)

Egy évvel a Megáll az idő után mutatták be a mozik a Szerencsés Dánielt. A történet a levert forradalom után játszódik, és két fiatal vívódását mutatja be: menni vagy maradni? Elhagyni az országot és külföldön szerencsét próbálni, vagy bízva a szebb jövőben itthon maradni?

A történet röviden: Szerencsés Dániel és a barátja, Gyuri 1956-ban úgy döntenek, hogy elhagyják az országot. El is jutnak a nyugati határig, ahol a megbeszélés szerint egy szállodában kell megvárniuk a teherautót, amely átviszi őket Ausztriába. A menekülőkkel telezsúfolt szállóban még utoljára feltehetik maguknak a kérdést: menni vagy maradni?

Szamárköhögés (1987)

Gárdos Péter filmjében a forradalom heteit egy budapesti társasházban élő család szemszögéből látjuk, amely nem kíván belefolyni az eseményekbe, csak szeretné túlélni. A gyerekek, Tomi és Annamari élete 1956 októberében rendkívül izgalmassá válik, hiszen nem kell iskolába menniük…

Eldorádó (1988)

Bereményi Géza felejthetetlen korrajza a pesti piac 1956-os viszonyairól, melyben a piac királya, Sanyi bácsi (Eperjes Károly) próbál érvényesülni aranyrúdjai segítségével. A filmben egymást érik a zseniális színészi alakítások, és a történet is lebilincselő.

A történet 1945-ben indul. Teleki tér. A piac királya, Monori Sándor új lendülettel lát munkához. Most, hogy lánya, Marika hazajött Bécsből és fiú unokát szült neki, van értelme az életének.

Először a vejétől szabadul meg két marék aranyért, majd Marikától, a lányától szabadul meg, hogy csak az övé lehessen a kis Imi, akit ő akar felnevelni a feleségével. Az ötvenes évek nem kedveznek az üzletnek, de a mi Monorink tudja, hogy “akinek aranya van, annak mindene van”.

Nem ugrál, inkább kivár…

Szabadság, szerelem (2006)

Az 1956-os olimpia Melbourne-ben a magyar vízilabdaválogatott nagy lehetősége, hogy visszavágjon az oroszoknak…

A történet: 1956. Magyarország csupán egy kis csatlósállam a szovjet blokkban, de nagyhatalom is: vízilabda-válogatottja verhetetlen. A pólós srácok a vasfüggöny mögött is az élet császárainak érzik magukat; élvezik a sikert és a lányok rajongását, magabiztosak és összetartók. Eddig egyetlen egyszer veszítettek: 1955-ben, amikor egy moszkvai mérkőzésen a bíró nem engedte őket győzni. Mindannyian a visszavágásra, a melbourne-i olimpiára készülnek. Ám a történelem alaposan összekavarja a terveiket. Budapesten kitör a forradalom…


Röviden ennyi az én 1956-os filmek listám. Ha tetszett az összeállítás, mutasd meg a közösségi oldaladon a barátaidnak is!

Scroll to top