Környezetvédelmi világnap

Környezetvédelmi világnap
Tegyél Te is valamit a környezetedért! Ne csak ma – mindig!

Tudod mikor van a környezetvédelmi világnap? Ez az a nap, amikor az egész világ kicsit jobban odafigyel az energiatakarékosságra, a környezetszennyezés megelőzésére. Nézd meg mit lehet tudni erről a nevezetes napról!

A környezetvédelmi világnapok listájában azok a nevezetes napok szerepelnek, melyek szorosan kapcsolódnak a környezetvédelemhez. Természetes, hogy ebben a listában felfedezheted magát a Környezetvédelmi világnapot is.

Környezetvédelmi világnap – mit lehet tudni róla?

Kezdjük azzal, hogy mikor van, mi a dátuma a környezetvédelmi világnapnak: minden évben azonos napon, június 5-én tartjuk. És ennek egy igen egyszerű oka van.

Az ENSZ 1972. június 5-től 16-ig tartotta az első környezetvédelmi világkonferenciáját, mely az „Ember és bioszféra” címet viselte. Ezek után az ENSZ közgyűlése a konferencia nyitó napját, azaz június 5-ét környezetvédelmi világnappá minősítette.

Az egész világot átfogó rendezvénysorozatnak mindig más és más ország szervezi a központi rendezvényeit, konferenciáit.

Miért fontos napjainkban a környezetvédelem?

Ez egy egyszerűnek tűnő kérdés, amire szinte mindenki ismer valamilyen választ.

Mert már lassacskán nem férünk el a szeméttől, nem kapunk levegőt a légszennyezettségtől és elhasználjuk a Föld összes energiatartalékát. A lényeg ez, tehát mindenki látja a problémát. De tesz is ellene?

A WWF Magyarország cikke szerint az emberek átlagosan már 2017-ben úgy éltek, mintha 1,7 Föld állna  rendelkezésünkre. (*) És nem hiszem, hogy a helyzet azóta sokat javult volna.

Ez a hihetetlenül magas szám azt jelenti, hogy a Föld egy évre jutó erőtartalékait már jóval december 31-e előtt feléli az emberiség és onnantól kezdve már a jövőt fogyasztja. Saját utódai elől elveszi a levegőt, a vizet, az élővilágot, irdatlan szemétkupacokat hagyva rá.

Meddig mehet ez így?

A környezetvédelmi világnap célja

A cél világos: felhívni az emberiség figyelmét a környezetszennyezés következményeire és arra, hogy a legjobb védekezés ebben az esetben is a megelőzés:

  • a megújuló energiaforrások használata,
  • az energiatakarékosság,
  • hulladékképződés csökkentése.

Az írás végére engedjetek meg egy személyes véleményt.

Nem mindig a másiktól kell várni a megoldást!

“Majd akkor kezdem védeni a környezetet, ha a kínai gyárak sem füstölnek tovább, az amerikai tehenek nem szennyezik a levegőt ammóniával és ha a tengerekből kipucolták azt a temérdek műanyagot. Addig mit számít, hogy újratölthető üvegben veszem a szódát, vagy eldobható palackban?

Igenis számít, a legapróbb lépés is, amivel megóvhatod környezetedet! Kezdjük el valahol, mindegy hogy hol és akkor talán egy élhető Földet hagyunk utódainkra.


*WWF: World Wide Fund for Nature, magyarul Természetvédelmi Világalap

Scroll to top