Tűzoltók napja

Mikor van a tűzoltók napja? Az a nap, amikor a tűzoltókat ünnepeljük minden évben ugyan arra a napra esik. Ezen a napon Szent Flórián előtt tisztelgünk, aki a tűzoltók mellett mindazok védőszentje, akiket vízbe fúlás, vagy árvíz fenyeget.

Mikor van a Tűzoltók napja?

Tűzoltók és Szent Flórián napja

A tűzoltók napja május 4-én van, Hogy miért éppen ekkor? Mert ez Szent Flórián, a tűzoltók védőszentjének ünnepe is egyben. Szent Flórián volt az a vértanú, aki a keresztényüldözések idején bátran felvállalta hitét. Bátorsága, elhivatottsága minden tűzoltó példaképe.

Az egyházi ünnep érdekessége, hogy más országokban egy másik napon, a húsvét utáni 60. napon van úrnapja. A másik, hogy vándorló (mozgó) ünnep, azaz mindig más napokon van.

Szent Flórián legendái

Szent Flóriánhoz több legenda is kapcsolódik.

Az egyik szerint ifjúkorában imádságára kialudtak egy égő ház lángjai, ezért lett a tűzoltók védőszentje.

A másik történet arról szól, hogy épp római katonai parancsnokként szolgált, amikor a helyőrség erődjében hatalmas tűzvész pusztított, amit Flórián hatalmas bátorságról és elszántságról téve tanúbizonyságot megfékezett.

Megmentette katonáit, akik hitetlenkedve csodálták: nem tudták elképzelni, hogy egy ember hogy tehetett meg egy ilyen emberfeletti dolgot. Az esetnek híre ment, és lassacskán Flórián isteni erejének tulajdonították a tűzvész megakadályozását

Tűzoltók napja Magyarországon

Magyar tűzoltóság munkában

Mielőtt rátérnék a hazai információkra hadd ajánljam figyelmedbe az összes világnapot listázó oldalamat: A világnapok listája

Magyarországon a tűzoltók napját 1991 óta ünnepeljük. A tűzoltó munka lényege az állhatatosság, a becsület és embertársak megsegítése.

Ezen a napon valamennyi hivatásos, önkormányzati, létesítményi és önkéntes tűzoltó, valamint az összes tüzes mesterséget művelő védőszentje, Szent Flórián előtt tisztelgünk.

Természetesen 1991 előtt is volt tűzoltóság Magyarországon. 1870-ben egy magyar főúr, nevezett gróf Széchenyi Ödön megalapította a Magyar Országos tűzoltó-szövetséget.

Az első jogszabály, ami a hazai tűzvédelmi rendelkezéseket tartalmazta 1936-ban jelent meg.

Napjainkban a tűzoltóság a katasztrófavédelmi törvény hatálya alá tartozik. Hivatalos ünneppé és egyben számukra munkaszüneti nappá azonban egy másik jogszabály, a rendvédelmi törvény nyilvánítja május 4-ét.

2015. évi XLII. törvény, a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról. A törvény 137. §-a szerint:

a hivatásos katasztrófavédelmi szerv ünnepnapja május 4-e, Szent Flórián napja, a tűzoltóság napja…

Fotók: Pixabay

Scroll to top