Emberi jogok világnapja

Az emberi jogok vilagnapja december 10-én van minden évben
Az emberi jogok világnapja alkalmából nem árt tisztázni, hogy olyan jogosultságokról van szó, amelyek minden embert születésétől fogva megilletnek. Attól függetlenül, hogy hol született, milyen a bőrszíne és milyen vallású.

Az alábbiakban áttekintjük, hogy melyik szervezetnek köszönhetjük az emberi jogok világnapjának ünnepét, mikor tartjuk és hogyan védi Magyarország alaptörvénye a legalapvetőbb emberi jogokat, melyek közül (felsorolás szinten, a teljesség igénye nélkül) megemlítek párat.

Jöjjenek a legfontosabb tudnivalók!

Mit tudhatunk az emberi jogok világnapjáról?

Az ENSZ az a nemzetközi szervezet, amelynek közgyűlése 1950-ben elhatározta, hogy az év egy bizonyos napját az emberi jogok világnapjának nyilvánítja. Az apropót az adta, hogy megemlékeztek a második világháború kegyetlenkedései okán korábban kiadott Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata  évfordulójáról, melyet 1948. december 10-én adtak ki. A Nyilatkozat létrejöttét a háborúban tapasztalt embertelenség ilyen mértékű megnyilvánulása indokolta.

Az emberi jogok világnapja az ENSZ kezdeményezésére minden évben azonos napon, december 10-én van.

Az alapvető jogok függetlenek a születési helytől, a bőrszíntől, a vallástól és a politikai nézetektől: minden embert megilletnek!

Mivel az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatán túl számos nemzetközi egyezmény, megállapodás, illetve egyes országok törvényei rögzítik az alapvető emberi jogokat, így a teljesség igénye nélkül, csak a legfontosabbnak tartottakat sorolom fel:

Fontos emberi jogok listája

  • az élethez vagy a szabadsághoz való jog,
  • a vélemény és kifejezés szabadsága,
  • a törvény előtti egyenlőség,
  • a kulturális életben való szabad részvétel joga,
  • élelemhez való jog,
  • neveléshez való jog,
  • munkához való emberi jog, stb.

Emberi jogok Magyarország alaptörvényében

A polgári, politikai, gazdasági, szociális és kulturális jogok mellett harmadik generációs emberi jogok is szerepelnek Magyarország Alaptörvényében (Alkotmány).

Az Alkotmány két külön részben, nevezetesen a Nemzeti Hitvallás, valamint a Szabadság és Felelősség című fejezetekben foglalkozik az alapvető emberi jogok rögzítésével. (A linkre kattintva a jogszabály szövegét olvashatod)

Az emberi jogok világnapjáról az egész Földkerekségen megemlékeznek. A legtöbb országban magas szintű politikai konferenciákat és találkozókat valamint az emberi jogi kérdésekkel foglalkozó kulturális rendezvényeket és kiállításokat szerveznek. Kitüntetéseket, okleveleket adnak át az arra érdemeseknek.

Te mit tehetsz az alapvető emberi jogok tiszteletben tartásáért?

Egyrészt megemlékezel erről a napról, tiszteled a másikat, elismered alapvető jogait és küzdesz azért, hogy a Te alapvető jogaidat is elismerjék. Ha teheted, a leghatározottabban lépj fel a diszkrimináció, az intolerancia, az igazságtalanság és az elnyomás ellen. Ez a feladatod és nem is kevés.

Ha tetszett az írásom, kérlek oszd meg a közösségi oldaladon, had ismerjék meg a barátaid is!

Scroll to top