Fogyatékos emberek világnapja: ideje többet megtudni róla!

Fogyatékos emberek világnapja
Minden év decemberében tartják: ilyenkor az egész világ a fogyatékkal élőkre figyel. Tudj meg többet erről a napról!

Miért van egyáltalán fogyatékos emberek világnapja?

Most egy percre hunyd le a szemed és képzeld el, hogy soha többé nem tudsz lábra állni, a fürdőszoba használat is gondot okoz és olyan egyszerű mozdulatokat sem tudsz megoldani egyedül, mint a vízivás.

És most nyisd ki a szemed és jusson az eszedbe: ha neked nincsenek is hasonló problémáid, rengetegen élnek fogyatékkal a nagyvilágban. Ha ezt egész évben elfelejtenéd, ezen a nevezetes napon, a fogyatékos emberek világnapján irányítsd a figyelmedet rájuk!

A követezőkben megtudhatod mikor van ez a világnap, ki nyilvánította világnappá és miért nem rokkantak a fogyatékkal élők.

Tudd meg a fogyatékosok világnapja alkalmából: a fogyatékosság nem betegség!

Nem bizony! De mielőtt rátérnénk a konkrétumokra tisztáznunk kell: kik azok a fogyatékos emberek? Ezt úgy tudom a legjobban elmagyarázni, ha a ide szúrom a fogyatékosság definícióját:

A fogyatékosság hosszan tartó fizikai, értelmi, pszichoszociális vagy érzékszervi károsodás, amely számos egyéb akadállyal együtt korlátozhatja egy adott személy teljes, hatékony és másokkal egyenlő társadalmi szerepvállalását. (wikipedia)

Amit még lényeges megjegyezni: a fogyatékosság nem betegség! Az ezzel élő emberek nem betegek. Lássuk, melyik az a nevezetes nap, amikor a fogyatékkal élőkre figyel a világ:

A fogyatékos emberek világnapja minden évben december 03-án van.

December 3-át az ENSZ nyilvánította a fogyatékos emberek világnapjává (Vagy ahogy sokszor emlegetik: fogyatékosok nemzetközi napjává). 1992-ben a politikusok úgy gondolták, hogy az addig érvényben lévő ROKKANTAK NAPJA kifejezés nem helyes, sőt inkorrekt. Ezért úgy döntöttek, hogy nem lesz többet rokkantak napja!

Karácsony havában, az ünnepre készülődve ne feledkezz meg azokról, akik baleset, betegség, katasztrófa következtében váltak fogyatékossá, vagy születésüktől kezdve fogyatékkal élnek. Bár a fogyatékosság nem fertőző betegség, hanem egy állapot, mégis a fogyatékkal élők nap mint nap szembesülnek a társadalmi előítéletekkel.

Te ne ilyen legyél, ne legyenek velük szemben előítéleteid! Jusson eszedbe, hogy a fogyatékos emberek egyenlőek bárki mással, ugyanazok a jogok és kötelességek vonatkoznak rájuk, mint rád, rám és mindannyiunkra. És nem csak a fogyatékos emberek világnapján, hanem mindig.

Ha tetszett az írásom, kérlek oszd meg a közösségi oldaladon, had ismerjék meg a barátaid is!

Scroll to top