Diabétesz világnapja

Diabétesz világnapjaNézd meg, hogy mikor van a Diabétesz világnapja és hogyan alakult ki, mióta tartják ezt a nevezetes napot szerte a világban! (Tisztázzuk, a diabétesz más néven: cukorbetegség.)

Melyik szervezet tartotta fontosnak, hogy felhívja a figyelmet a cukorbetegség világszerte növekvő terjedésére? Mit tudsz egyáltalán erről a napról, ami bekerült a Világnapok listája novemberi listájába? Összegyűjtöttem a legfontosabb tudnivalókat.

Mikor van a diabétesz világnapja?

A diabétesz világnapja minden évben november 14-én van. Azért erre a napra esett a választás, mert 1891-ben ezen a napon született Sir Frederick Grant Banting kanadai orvos, aki megosztott orvostudományi Nobel-díjat kapott a cukorbetegség kezeléséhez nélkülözhetetlen inzulin felfedezéséért.

A cukorbetegség világnapját 1991 óta tartják meg szerte a világban, a Nemzetközi Diabétesz Szövetség (International Diabetes Federation, rövidítve: IDF) és az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, rövidítve: WHO) kezdeményezésére.

A cukorbetegség világnapja nem ünnep, ezért nem is ünnepeljük ezt a napot, hanem az IDF szervezésében különféle rendezvényeket tartanak világszerte. A résztvevők szűrőprogramokon vehetnek részt, megismerhetik a cukorbetegséget, internetes, rádiós és televíziós kampányokra és sportrendezvényekre kerül sor.

A rendezvények célja, hogy felhívja a figyelmet a 21. század egyik legnagyobb népegészségügyi problémájára, a cukorbetegségre.

A cukorbetegség világnapja logója

Diabétesz világnapja logo
A Diabétesz világnapjának logója és jelképe egy fehér alapon megrajzolt kék színű kör

Ebben az írásban összefoglaltam neked a legfontosabb tudnivalókat a diabétesz világnapja alkalmából. Megtudhattad mikor tartjuk ezt a nevezetes napot és miért pont akkor.

Ha érdekesnek vagy hasznosnak tartottad ezt az írást, kérlek oszd meg az ismerőseiddel a közösségi oldaladon!

Scroll to top