Ünnepek, munkaszüneti napok Horvátországban

Ünnepek, munkaszüneti napok Horvátországban
Horvátország – Trogírnál a tenger

Tudod mikor vannak ünnepek, munkaszüneti napok Horvátországban 2024. évben? Összegyűjtöttük a nemzeti ünnepeket, ünnepnapokat, állami ünnepeket ebben az Európai országban.

Horvátország, a gyönyörű Adriánál fekvő ország, nemcsak a lenyűgöző tengerpartjai és történelmi városai miatt vonzó, hanem gazdag kulturális és vallási hagyományai miatt is. Az ország ünnepei színes képet festenek Horvátország múltjáról és jelenéről, és remek alkalmat nyújtanak arra, hogy a helyiek és a turisták együtt ünnepeljenek.

Ebben a blogcikkben bemutatjuk Horvátország legfontosabb ünnepeit, amelyek egész évben izgalmas programokat és eseményeket kínálnak. Készülj fel egy ünnepi kalandra, és ismerd meg közelebbről Horvátország kulturális kincseit!

Ünnepek, munkaszüneti napok Horvátországban 2024

1. Mozgó Ünnepek

 • Húsvétvasárnap – A keresztény világ egyik legnagyobb ünnepe, Jézus feltámadásának napja.
 • Húsvéthétfő – A húsvét utáni hétfő, amely szintén ünnepnap.
 • Úrnapja – A katolikus egyház ünnepe, Jézus Krisztus testének és vérének ünnepe.
 • Pünkösdvasárnap – A Szentlélek eljövetelének ünnepe, a húsvét utáni ötvenedik nap.
 • Pünkösdhétfő – Pünkösd második napja, amely munkaszüneti nap.

A mozgó ünnep olyan ünnepnap, amelynek dátuma évről évre változik, és általában vallási eseményekhez kötődik. Ezek az ünnepek a holdnaptár vagy más vallási számítások alapján kerülnek meghatározásra, például a húsvét, amely a tavaszi napéjegyenlőség utáni első holdtölte utáni vasárnapra esik.

2. Dátumhoz Kapcsolódó Ünnepek

 • Január 1. – Újév – Az év első napja, amelyet világszerte ünnepelnek.
 • Január 6. – Vízkereszt – Jézus megkeresztelkedésének ünnepe.
 • Március 1. – A Horvát Parlament napja – A horvát parlament első ülése emlékére.
 • Március 19. – Szent József napja – A Szent József iránti tisztelet napja.
 • Május 1. – A munka ünnepe – A munkavállalók nemzetközi ünnepe.
 • Június 22. – A fasizmus elleni harc napja – Az antifasiszta ellenállás napja.
 • Június 25. – Az államiság napja – Horvátország függetlenségének ünnepe.
 • Augusztus 5. – A háború és hazafiság napja – A honvédők és a hazaszeretet napja.
 • Augusztus 15. – Nagyboldogasszony – Mária mennybevételének ünnepe.
 • Október 8. – A függetlenség napja – Az ország függetlenségének ünnepe.
 • November 1. – Mindenszentek – A katolikus egyház ünnepe, a szentekre való emlékezés napja.
 • December 25. – Karácsony – Jézus Krisztus születésének ünnepe.
 • December 26. – Karácsony másnapja

Horvátország: sokszínű ünnepi időszakok 2024-ben is

Horvátország ünnepei nemcsak a helyi kultúra és vallás mély gyökereit tükrözik, hanem a közösség összetartását és az ország történelmének jelentős eseményeit is megünneplik. Ezek az ünnepek egész évben lehetőséget adnak a horvátoknak és az odalátogatóknak arra, hogy együtt ünnepeljenek, közösen emlékezzenek meg fontos történelmi pillanatokról és vallási eseményekről, miközben élvezik az ünnepi hangulatot és a gazdag kulturális programokat.

A mozgó ünnepek, mint a Húsvét, a Pünkösd és az Úrnapja, évente változó dátumokkal hozzák el a keresztény ünnepek színes kavalkádját, amelyek során a hívők és a turisták egyaránt elmerülhetnek a vallási szertartások és ünnepi szokások világában. Ezek az alkalmak nemcsak a vallási elmélyülést szolgálják, hanem közösségi összejöveteleket is jelentenek, ahol a családok és barátok együtt ünnepelnek.

A dátumhoz kapcsolódó ünnepek, mint az Újév, a Vízkereszt, az Államiság napja és a Karácsony, fix időpontban kerülnek megrendezésre, és a horvát nemzeti identitás fontos elemeit emelik ki. Az ilyen ünnepek alatt a városok és falvak utcái megtelnek ünnepi dekorációkkal, a helyi közösségek különböző programokkal készülnek, és mindenki részt vehet a közös ünneplésben.

Az ünnepi időszakok alatt Horvátország különösen színes és pezsgő életet él, ahol a hagyományos ételek, italok és népszokások mind hozzájárulnak az ünnepi hangulathoz. Az ország gazdag történelme és kulturális öröksége ilyenkor kézzelfoghatóvá válik, és az ünnepek különleges alkalmat adnak arra, hogy a látogatók mélyebb betekintést nyerjenek a horvát életmódba és szokásokba.

Horvátország: sokszínű ünnepi időszakok

Legyen szó vallási ünnepről, nemzeti megemlékezésről vagy közösségi fesztiválról, Horvátország ünnepei mindig különleges élményt nyújtanak. Ha ellátogatsz Horvátországba, ne hagyd ki ezeket az eseményeket, mert ezek az alkalmak lehetőséget adnak arra, hogy közelebbről megismerd az országot, és részesévé válj a horvát kultúra és hagyományok varázslatos világának. Ünnepeljünk együtt Horvátországban, és éljük át a felejthetetlen pillanatokat!

Most már tudod, mikor vannak ünnepek, munkaszüneti napok Horvátországban 2024. évben. Összegyűjtöttük a nemzeti ünnepeket, ünnepnapokat, állami ünnepeket ebben az Európai országban. Ments el magadnak ezt az oldalt, ha később is tudni szeretnéd mikor vannak az ünnepek Horvátországban!

Scroll to top