Mikor lesz pedagógusnap 2024-ben?

A pedagógusnap 2024-ben is a tanárok, óvónők tiszteletéről és megbecsüléséről szól. A pedagógusnap ebben az évben június 2-án, vasárnap lesz.

Mikor lesz pedagógusnap 2024-ben?

Pedagógusnap 2024-ben Magyarországon

Először 1952-ben gondolták úgy Magyarországon, hogy egy nap csak a tanárokról, tanítókról, óvónénikről szóljon.

Azóta a Pedagógusnapot hagyományosan június első vasárnapján ünnepeljük. Kezdetben “Tanítók Napja” néven került be a kalendáriumba.

Az ünnep célja az volt, hogy köszönetet mondjanak a tanítóknak és pedagógusoknak az áldozatos munkájukért, valamint az oktatás és nevelés területén végzett tevékenységük elismeréséért.

És ez ma sincs másképp.

Mozgó ünnep, azaz mindig máskor

A pedagógusnap mozgó ünnep, azaz évről évre más dátumra esik. Ám minden évben ugyan akkor, június első vasárnapján köszöntjük az óvónéniket, tanítókat, tanárokat.

A pontos dátum: pedagógusnap 2024. június 2-án, vasárnap.

Mikor ünnepelik a pedagógusnapot más országokban?

Fontos megjegyezni, hogy a pedagógusnap időpontja és elnevezése országról országra eltérő lehet. Az ünnep célja azonban általában az oktatás és nevelés fontosságának, valamint a tanárok, pedagógusok elismerésének és tiszteletének hangsúlyozása.

2024-ben ekkor van pedagógusnap külföldön

  • Amerikai Egyesült Államok: szeptember eleje
  • Oroszország: október 5.
  • Törökország: november 24.
  • Kína: szeptember 10.
  • Csehország: március 28.
  • India: szeptember 5.
  • Lengyelország: október 14.
  • Szlovákia: március 28.

Forrás: wikipédia/tanárok napja

Pedagógusok világnapja

Pedagógusok világnapjaként emlegetik azt a napot, amit az UNESCO-nak és a Nemzetközi Munkaügyi Szervezetnek köszönhetünk. Holott ez nem a pontos név!

Az UNESCO és az ILO (Nemzetközi Munkaügyi Szervezet) 1966. október 5-én fogadta el a pedagógusjogokról szóló, 150 paragrafusból álló határozatot. 1994-ben ezt a napot – azaz október 5-ét – A pedagógusjogok világnapjának nyilvánították.

Összefoglaló

Készülsz valamilyen ajándékkal szeretett tanárodnak, óvónénidnek? Hiszen most már tudod, mikor lesz pedagógusnap 2024-ben. Ne gondolj nagy dolgokra, néha elég egy csokor virág és egy idevágó idézet.

A hazai mozgó ünnep mellett külföldön is megünnepelik a nevelőket, oktatókat. Csak máskor és máshogy nevezik a nevezetes napot. Sőt, világnapja is van a pedagógusoknak.

 

Scroll to top