Mikor lesz pedagógusnap 2025-ben?

Te tudod, hogy mikor lesz pedagógusnap 2025-ben? Ez egy mozgó ünnep, azaz minden évben más és más dátumra esik.

Mikor lesz pedagógusnap 2025-ben?

Mikor lesz pedagógusnap 2025-ben?

Ahogy mondtam, a pedagógusnap dátuma évről évre változó, azaz mozgó ünnep. Ám minden évben ugyan akkor, június első vasárnapján köszöntjük az óvónéniket, tanárokat, nevelőket.

Tehát a pedagógusnap pontos dátuma: 2025. június 1-jén, vasárnap.

Érdekességek a pedagógus napról

Ez a nap nincs benne a világnapok listájában, ez kimondottan hazai ünnep.

Magyarországon először 1951-ben gondolták úgy, hogy a pedagógusok munkáját valamiféleképpen államilag is el kellene ismerni. Ezért nyilvánították június első vasárnapját pedagógusnappá. Ennek megünneplésére először a következő évben, 1952-ben került sor.

A kiváló munkát végzett pedagógusok kitüntetéseket, okleveleket kaptak az ünnep alkalmából és ez a hagyomány a mai napig fennmaradt.

Pedagógusnap alkalmából adományozott kitüntetések

Melyik kitüntetést ki kaphatja?

  • Eötvös József-díj – oktató-nevelő munkájuk során, életpályájukkal kifejezték elkötelezettségüket a pedagógus élethivatás mellett
  • Apáczai Csere János-díj – kiemelkedő oktatási-nevelési-gyógypedagógiai munkájukért, valamint a pedagógiai gyakorlatot segítő kiemelkedő tudományos tevékenységükért
  • Trefort Ágoston-díj – az oktatás érdekében hosszabb időn át kiemelkedő munkát végzők
  • Németh László-díj – a gyermekek harmonikus személyiségformálásában huzamosan kiemelkedő munkát
    végzők
  • Brunszvik Teréz-díj – kiemelkedő óvodapedagógiai munkáért, valamint az óvodapedagógus képzésben kiemelkedő munkát végző oktatói tevékenységért

Természetesen a többi pedagógus sem marad elismerés nélkül ezen a napon: a diákok köszöntik az óvónéniket, tanárokat ebből az alkalomból.

Most már tudod, hogy mikor lesz pedagógusnap 2025-ben. Ne keverd össze a pedagógusok (pedagógus jogok) világnapjával, amit minden év október 5-én tartanak!

Scroll to top