Kézmosás világnapja

Mikor van a kézmosás világnapja és egyáltalán melyik szervezet nyilvánította ezt világnappá? Nézd meg kézmosás világnapjáról az összes fontos információt! Természetesen azt is megmutatom (videó), hogy hogyan kell helyesen kezet mosni.

Karácsonyi ajándék ötletek szülőknek

Kézmosás világnapja: mikor van, melyek a kézmosás szabályai?

Nem tudom mikor olvasod ezt az írást, de egy biztos: 2020-ban, a koronavírus világjárvány idején az egész világ rádöbbent a kézmosás fontosságára.

De nem csak járványok idején fontos a kézmosás!

A higiéniás szabályok betartása és a betegségek megelőzése minden időben kiemelt figyelmet érdemel. Sokan csak akkor kapkodnak, amikor már meg van a baj. Pedig a betegséget jobb megelőzni, mint elszenvedni annak minden következményét.

Lássuk a lényeget!

A kézmosás világnapjának dátuma

Pontos dátum: minden évben ugyan azon a napon, azaz október 15-én van a kézmosás világnapja.

Ki, mikor és milyen célból nyilvánította világnappá?

Először 2008-ban az UNICEF (és több nemzetközi szervezet) kezdeményezte, hogy legyen a kézmosásnak emléknapja. Az ötlet az volt, hogy a gyerekeket ezzel is ösztönözzék a higiéniai szabályok betartására és felhívják a figyelmüket a szappannal történő kézmosás hasznosságára a betegségek megelőzésében.

Megjegyzem: egy-két felnőttre is ráfér, hogy megismerje a helyes kézmosás szabályait.

Hogyan kell helyesen kezet mosni?

A Semmelweis Egyetem által indított egészségügyi edukációs videósorozat oktató videójából, mint a leghitelesebb forrásból megfigyelheted a helyes kézmosás szabályait.

Az alábbi videóból nem csak a szappanos kézmosást, de az alkoholos kézfertőtlenítők használatának szabályait is megismerheted.

Kézmosás lépésről lépésre

  • Nedvesítsd meg kezedet, langyos, kézmeleg vizet használj.
  • Szappanozd be a kezed: tenyereden dörzsöld el a szappant, majd a kézhátra és az újak közé is kend be.
  • Ne maradjon ki a tenyér életvonalainak, az ujjvégek és a hüvelykujj szappanozása se!
  • A folyamat legalább 20-30 másodpercig tartson.
  • Öblítsd le a kezeidet bő, folyó vízzel.
  • Kéztörlés: papírtörlővel és ugyan azzal a törlővel zárd el a csapot.

Az alkoholtartalmú gélek, kézfertőtlenítők használatakor ugyan ezeket a mozdulatokat kell elvégezni, mint a szappanos kézmosáskor.

Kezet mosni nem csak a kézmosás világnapján kell!

Oké, de akkor mikor?

Normál körülmények között mosdó használat előtt és után, étkezések előtt és után, tömegközlekedési eszközök használata után.

Járvány idején: minél többször! Különösen hazaérkezéskor fontos és akkor, ha olyan anyaghoz érsz, ami nem otthonról származik.

Például: postai levelet kapsz, újságot veszel ki a postaládából, csomagküldőtől veszel át csomagot vagy csak behúzod a ház elől a kukát.

Ha tüsszentesz, ha állatot simogatsz.

Ezt a sort nagyon sokáig lehetne folytatni…

A rendszeres, alapos kézmosás hiánya miatt kialakuló fertőzések akár emberéletet is követelhetnek! Ezért ne feledd: a kézmosás világnapja októberben van, de kezet mosni napjában többször is ajánlott!

Most már azt is tudod, hogyan csináld jól.

Scroll to top