Kézmosás világnapja

Mikor van a kézmosás világnapja és egyáltalán melyik szervezet nyilvánította ezt világnappá? Nézd meg kézmosás világnapjáról az összes fontos információt! Természetesen azt is megmutatom (videó), hogy hogyan kell helyesen kezet mosni.

Kézmosás világnapja: mikor van, melyek a kézmosás szabályai?

Nem tudom mikor olvasod ezt az írást, de egy biztos: 2020-ban, a koronavírus világjárvány idején az egész világ rádöbbent a kézmosás fontosságára.

De nem csak járványok idején fontos a kézmosás!

A higiéniás szabályok betartása és a betegségek megelőzése minden időben kiemelt figyelmet érdemel. Sokan csak akkor kapkodnak, amikor már meg van a baj. Pedig a betegséget jobb megelőzni, mint elszenvedni annak minden következményét.

Lássuk a lényeget!

A kézmosás világnapjának dátuma

Pontos dátum: minden évben ugyan azon a napon, azaz október 15-én van a kézmosás világnapja.

Ki, mikor és milyen célból nyilvánította világnappá?

Először 2008-ban az UNICEF (és több nemzetközi szervezet) kezdeményezte, hogy legyen a kézmosásnak emléknapja. Az ötlet az volt, hogy a gyerekeket ezzel is ösztönözzék a higiéniai szabályok betartására és felhívják a figyelmüket a szappannal történő kézmosás hasznosságára a betegségek megelőzésében.

Megjegyzem: egy-két felnőttre is ráfér, hogy megismerje a helyes kézmosás szabályait.

Hogyan kell helyesen kezet mosni?

A Semmelweis Egyetem által indított egészségügyi edukációs videósorozat oktató videójából, mint a leghitelesebb forrásból megfigyelheted a helyes kézmosás szabályait.

Az alábbi videóból nem csak a szappanos kézmosást, de az alkoholos kézfertőtlenítők használatának szabályait is megismerheted.

Kézmosás lépésről lépésre

  • Nedvesítsd meg kezedet, langyos, kézmeleg vizet használj.
  • Szappanozd be a kezed: tenyereden dörzsöld el a szappant, majd a kézhátra és az újak közé is kend be.
  • Ne maradjon ki a tenyér életvonalainak, az ujjvégek és a hüvelykujj szappanozása se!
  • A folyamat legalább 20-30 másodpercig tartson.
  • Öblítsd le a kezeidet bő, folyó vízzel.
  • Kéztörlés: papírtörlővel és ugyan azzal a törlővel zárd el a csapot.

Az alkoholtartalmú gélek, kézfertőtlenítők használatakor ugyan ezeket a mozdulatokat kell elvégezni, mint a szappanos kézmosáskor.

Kezet mosni nem csak a kézmosás világnapján kell!

Oké, de akkor mikor?

Normál körülmények között mosdó használat előtt és után, étkezések előtt és után, tömegközlekedési eszközök használata után.

Járvány idején: minél többször! Különösen hazaérkezéskor fontos és akkor, ha olyan anyaghoz érsz, ami nem otthonról származik.

Például: postai levelet kapsz, újságot veszel ki a postaládából, csomagküldőtől veszel át csomagot vagy csak behúzod a ház elől a kukát.

Ha tüsszentesz, ha állatot simogatsz.

Ezt a sort nagyon sokáig lehetne folytatni…

A rendszeres, alapos kézmosás hiánya miatt kialakuló fertőzések akár emberéletet is követelhetnek! Ezért ne feledd: a kézmosás világnapja októberben van, de kezet mosni napjában többször is ajánlott!

Most már azt is tudod, hogyan csináld jól.

Scroll to top