Az internet világnapja

Internet feltalálása, világnapjaAz internet feltalálása gyökerestül megváltoztatta az ember életét, így joggal elvárható, hogy az internetnek is legyen világnapja – és van is. Minden évben egy bizonyos napon ünnepeljük, hogy hálózatok hálózatán tarthatjuk egymással a kapcsolatot, szórakozhatunk, vagy ép dolgozhatunk az internet segítségével.

Karácsonyi ajándék ötletek szülőknek

Mielőtt belefognánk, határozzuk meg, mi az az internet: nem más, mint számítógépek és számítógépes hálózatok olyan hálózata, melyben az egyes gépek és/vagy hálózatok képesek egymással kommunikálni. Ez egy végtelenül leegyszerűsített meghatározás tudom, de a lényeget megmutatja.

Internet feltalálása, internet világnapja – mi az összefüggés?

Hogy mi az összefüggés az internet feltalálása és az internet világnapja között? Szinte semmi. Ugyanis az internetet nem egy nap találták fel, tehát nem lehet azon napon megemlékezni róla, amikor „az első internetet feltalálták”.

Az internet feltalálója sem egy ember, hanem mérnökök, kutatók, katonák közös munkájának eredménye…

Az alábbiakban részletesebben elmondom, amit a világnapról és az internet feltalálásáról tudni érdemes.

Internet világnapja

Mielőtt a részletekre rátérnék, egy fontos információ: a világnapok listája a linkre kattintva olvasható!

Az internet világnapja 2002 óta minden évben ugyan azon a napon, május 18-án van. Hivatalos szervezet – például az ENSZ, vagy más – egyelőre nem nyilvánította világnappá ezt a napot, de szerte a Földön szinte mindenhol megemlékeznek róla.

A távközlés és az internet kapcsolata a kezdetektől (amiről majd később lesz szó) igencsak szoros, így nem véletlen, hogy a Nemzetközi Távközlési Egyesület kezdeményezésére tartjuk minden év májusában az internet világnapját.

A kezdeményezés célja az volt, hogy felhívja a figyelmet az világháló jelentőségére. A végcél pedig az, hogy az internet a mindenhová eljusson, még a fejlődő országokba is.

Ezek után lássuk, hogy kik és miért találták ki a hálózatok hálózatát!

Internet feltalálása

Mint a legtöbb technikai vívmány, az internet is a hadiiparhoz kapcsolhatóan alakult ki és fejlődött a mai szintjéig.

Az Amerikai Egyesült Államok ARPA elnevezésű projektje egy olyan harcászati számítógépes rendszer létrehozását tűzte ki céljaként, melyben minden gép képes a kommunikációra egymással, akár központi számítógép segítsége nélkül is.

A másik megvalósítandó cél az volt, hogy csomópontokon keresztül, több útvonalon, csomagokra bontva lehessen továbbítani az információt. Ezek a csomagok akár több csatornán keresztül, egymástól függetlenül is haladhassanak, de a célponton egységes információként jelenjenek meg. Ugyan úgy, abban a formában ahogy feladták őket.

Az 1960-as években járunk, amikor az USA és a Szovjetunió atomfegyverkezése csúcsra volt járatva. Egy ilyen számítógépes rendszer a kutatók akkori reményei szerint akár egy atomtámadást is képes lehet túlélni, a legkisebb veszteséggel.

Miután négy amerikai egyetem is csatlakozott a kutatásokhoz, létrejött az első hálózat ARPANET néven. 1969-ben történt mindez, így mondhatjuk, hogy erre az évre tehető az internet feltalálása.

Később levált a katonai rész és az Arpanetből is szép lassan Internet lett…

Magyarország 1991-ben csatlakozott az Internethez.

Röviden ennyit lehet tudni az internet világnapja és a feltalálása kapcsán. És igaz, nem egyházi dolog a világháló, attól még lehet az internetnek védőszentje.

II. János Pál pápa Sevillai Szent Izidort nyilvánította az internet védőszentjének 1999-ben.

 

Scroll to top