Hold napja

Hold napja
Mennyit tudsz a Hold napjáról? Tudj meg többet, olvass tovább!

Nézd meg, hogy mikor van a Hold napja! Tudd meg, mi az az esemény, ami miatt ezt a dátumot tartják a Hold napjának! Mit tudsz egyáltalán erről a napról, ami bekerült a Világnapok listája júliusi listájába?

A cikk végén, egy hosszabb videóban megtekintheted azt az eseményt, ami miatt nyaranta a Holdra irányul a világ figyelme.

Mikor van a Hold napja dátuma?

A Hold napja minden évben július 20-án van. Nézzük meg, mi az az esemény, ami miatt erre a napra esik Hold napja dátuma:

Holdra szállás

"Buzz" Aldrin űrhajós a Holdon, az amerikai zászlóval
“Buzz” Aldrin űrhajós a Holdon, az amerikai zászlóval. Forrás: NASA

A Hold napja alkalmat ad arra, hogy megemlékezzünk arról a dátumról, amikor először lépett ember a Holdra. 1961. július 20-án az amerikai Apollo-11 űrhajó legénysége, Neil Armstrong és Edwin E. Aldrin a SAS nevű holdkomppal leszálltak a Hold felszínére. (erről szól a lenti videó).

A Hold napját tehát a Holdra szállás napján tartjuk.

Az Apollo-11 űrhajósai a „SAS leszállt” elhíresült szöveggel jelentették a NASA-nak, hogy Holdra szálltak. (Ne keverd össze az azonos című, II. világháborús filmmel, a filmnek semmi köze a Holdra szálláshoz!)

Gagarin 1961-es világelső Föld körüli űrutazására az Apollo-11 küldetése és a Holdra szállás volt az amerikaiak válasza.

Érdekesség, hogy az űrhajóban három asztronauta tartózkodott, a harmadik űrhajóst Michael Collinsnak hívták. De csak ketten szálltak a SAS-ba, hogy a világon elsőként amerikaiak lépjenek a Hold felszínére.

Azt, hogy ember lép a Holdra, az egész világon láthatták, hiszen élőben közvetítette a televízió. A hidegháborús időszak ellenére a magyar tv is leadta, igaz utóbbi csak felvételről.

A köztudatban Armstrong neve maradt meg inkább, mert ő volt az első ember a Holdon, de társa, Edwin E. Aldrin is követte őt, mintegy negyed órás különbséggel. Collins pedig nem mehetett velük, mert neki az Apollo-11 és a SAS csatlakozását kellett irányítania a holdséta után.

A nevezetes napon elhangzott egy mondat Neil Armstrong szájából, amit már biztosan Te is hallottál:

Kis lépés az embernek, hatalmas ugrás az emberiségnek

A Hold napja tehát tisztelgés azok előtt a bátor emberek előtt, akik először léptek a bolygó felszínére.

Aki kíváncsi arra, hogyan lépett először ember a Holdra, ebben a több mint 3 órás korabeli NASA videóban megnézheti.

Ezért július 20-án van a Hold napja

A történeti hűség kedvéért azt még el kell mondanom, hogy az Apollo-11 és mindhárom űrhajós szerencsésen visszatért a Földre. Július 24-én a Csendes-óceánban landolt az űrhajó, fedélzetén az asztronautákkal.

Scroll to top