Füstmentes nap

Füstmentes nap
Nézd meg mikor van a nemzetközi füstmentes nap és mit lehet tudni róla!

Nézd meg, hogy mikor van Füstmentes nap a nagyvilágban! Melyik szervezet támogatta? Mit tudsz egyáltalán erről a napról, ami bekerült a Világnapok listája novemberi összeállításába?

Ez a nap természetesen nem arról szól, hogy a kályhába nem lehet begyújtani, vagy hogy a gyárak kemencéit kellene elhallgattatni. A füstmentes nap azt jelenti, hogy ezen a napon a dohányosok megtartóztatják magukat, nem gyújtanak rá a szokásos cigarettájukra, nem tömik meg aznap a pipát és nem pöfékelik el kedvenc szivarjukat sem.

Te tudod mikor tartják a füstmentes napot a nagyvilágban?

Mikor van Füstmentes nap és honnan ered?

A Füstmentes nap minden évben november harmadik csütörtökjén van.

A füstmentes nap eredete Amerikába, azon belül Massachusetts államba vezet bennünket. 1970-ben járunk, amikor Arthur P. Mullaney kormányzó azzal az ötlettel állt elő, hogy az állam polgárai egy napig ne dohányozzanak, és a pénzből, amit aznap dohányra költenének, inkább egy helyi középiskolát támogassanak.

Az első, hivatalos füstmentes nap 1976-ban volt, Amerikában, amikor az Amerikai Rákellenes Társaság egymillió embert bírt rá arra, hogy egy napig ne dohányozzanak.

1977-ben már egész Amerika átvette a mozgalmat, majd később – az egészségügyi Világszervezet (WHO) kezdeményezésére – az egész világon elterjedt a füstmentes nap.

Nemdohányzók világnapja?

Egy nap füstmentes nap helyett tedd le végleg a cigarettát!

Ha dohányzol akkor fontold meg, hogy a cigarettában háromféle káros anyag rombolja folyamatosan a szervezetedet:

  • a nikotin,
  • a kátrány és
  • a szénmonoxid.

Ezek az anyagok nem csak Téged mérgeznek, hanem a környezetedet is.

Számtalan betegség kialakulása vezethető vissza a dohányzáshoz, vedd csak elő a cigarettásdobozodat és nézd meg rajta a fotót!

Gondolkozz el azon, hogy megéri-e…

Füstmentes nap angolul

Angolul
Hogy mondjuk angolul?

Füstmentes nap = Smokeout Day

Mikor van a füstmentes nap?

Ahogy írtam, füstmentes nap évről évre más időpontba esik, azaz a dátum változó. Az alábbiakban kigyűjtöttem öt év füstmentes napjainak dátumát:

  • Füstmentes nap 2020: november 19-én
  • Füstmentes nap 2021: november 18-án
  • Füstmentes nap 2022: november 17-én
  • Füstmentes nap 2023: november 16-án
  • Füstmentes nap 2024: november 21-én

Ha nem bírod megállni ezen a napon hogy rágyújts, akkor legalább zárt térben ne cigizz ezen a napon. Vannak  praktikák a dohányszag eltüntetésére a lakásból, mégis akkor kíméled leginkább a veled együtt élőket (és magadat), ha nem gyújtasz rá odabenn…

Forrás: Nationaltoday.com, Wikipedia


Ha tetszett az írásom, vagy csak felhívnád a figyelmet a Füstmentes napra, kérlek oszd meg a cikket a közösségi oldaladon! Hadd ismerjék meg a barátaid is.

Scroll to top