Család napja

Család nemzetközi napja

Karácsonyi ajándék ötletek szülőknek

A család nemzetközi napja az a nap, amikor a társadalom legfontosabb intézményére, alappillérére irányul a figyelem. A vér szerinti és érzelmi kötelékben együtt élő emberek egész életükben segítik, támogatják egymást. Ezt hangsúlyozza ez a nap.

Mi az a család?

A család az, ami akkor is visszafogad, ha olyat tettél, ami már-már megbocsáthatatlan. Akkor is segít, amikor már mindenki más kihátrált mögüled. A szoros érzelmi és rokoni kötődésen alapuló közösség biztonságot és szeretetet nyújt a családtagoknak.

Tudom, sajnos nem minden család ilyen. De jó lenne, ha minden családban a feltétel nélküli szeretet és az egymás iránti felelősség lenne a jellemző…

Az alábbiakban megtudhatod, hogy mikor van pontosan a családok napja, melyik szervezet nyilvánította nemzetközi nappá és mióta tartjuk számon ezt a napot.

Olvashatsz röviden a Szent Családról és a Globális Család napjáról is.

Mikor van a Családok napja?

A család napja (családok nemzetközi napja) minden évben május 15-én van. Ezen a napon kiemelt figyelmet fordítunk a családokra az egész világon, hiszen egy nemzetközivé nyilvánított napról van szó.

A többi világnapot, emléknapot itt találod: Világnapok dátum szerint

A gondolat 1994-ben fogalmazódott meg, hogy az év egy napján a családokra kell irányítani a figyelmet. Ebben az évben nyilvánította az ENSZ május 15-ét a Család Nemzetközi Napjává.

Hogyan ünnepeljük ezt a napot?

Nyilván a sajtó (az írott és az elektronikus egyaránt) megemlékezik a család napjáról. Van ahol programokat szerveznek, kiállításokat nyitnak meg vagy filmvetítéseket tartanak, melyek mind a családról, annak szerepéről, összetartó erejéről szólnak.

A Szent család

Van-e valami köze a Szent családnak ehhez a világnaphoz?

A Szent Család kifejezéssel a keresztény tanítás a Jézusból, Szűz Máriából és Szent Józsefből álló családot illeti.

A család védőszentje Szent József.

A Család Nemzetközi Napjához azonban a Szent családnak nincs köze.

Január 1. a Globális Család napja

A Globális család napja (Global Family Day) minden évben január 1-én van. Ez a nemzetközi nap nem az egymással rokoni kapcsolatban élő emberek csoportját tartja egy családnak, hanem úgy véli, a Föld összes lakója alkot egyetlen közösséget.

2000. január 1-től emlékezünk meg erről a napról, az ENSZ kezdeményezésére.

Fotó: Pixabay

Scroll to top