Mikor van Nőnap?

A nők azok, akik nélkül nem múlhat el az életünk, így mindannyian tudjuk, mikor van nőnap. Vagy mégsem? Az sem elhanyagolható, hogy a hét melyik napjára esik ez a nevezetes nap. Készülj fel, méltóképp ünnepeld meg hölgyismerőseidet!

Miután ebben az írásban tisztáztuk, hogy mikor van a hölgyek ünnepe – ami egyben világnap is – szót ejtünk arról, hogy mi a nőnap eredete, honnan ered az ünnep, mi a története.

Ha nem tudnád, hogy a nemzetközi nőnap mikor van…

Mikor van Nőnap?
Ha nem tudnád nőnap mikor van, akkor most rendbe tesszük a dolgokat. Egy listában azt is kigyűjtöttem, hogy a hét melyik napjára esik ez a nevezetes nap.

Nőnap minden évben azonos napon van: március 8-án.

Március 8-a, nőnap minden évben – a Gergely-naptár sajátosságaiból adódóan – a hét más-más napjára esik. Ezek szerint:

  • Nőnap 2023. március 8. szerda
  • Nőnap 2024. március 8. péntek
  • Nőnap 2025. március 8. szombat, és így tovább…

Mióta tartunk nőnapot?

Mondhatjuk, hogy 1911 óta, mert ekkor ünnepelték meg először. Vagy 1913-óta? Ekkor ugyanis Clara Zetkin  német nőjogi harcos azt javasolta a koppenhágai II. Nemzetközi Szocialista Nőkongresszusnak, hogy minden évben rendezzenek világszerte nőnapot.

Az első nőnapi rendezvény azonban sokkal korábban, 1857-ben volt. Ebben az évben, március 8-án a női dolgozók tüntetést szerveztek New York utcáin az emberibb munkafeltételekért és magasabb fizetésért.

Talán ezt is figyelembe vette 1977-ben az ENSZ közgyűlés abban a döntésében, mikor kijelölte a nemzetközi nőnap dátumát. Így lett március 8-a nemzetközi nőnap.


Remélem ezzel a kis emlékeztetővel tudtam segíteni neked abban, hogy ne feledd el megünnepelni hölgy ismerőseidet.
Ha tetszett az írásom, kérlek oszd meg a közösségi oldaladon, had ismerjék meg a barátaid is!

Scroll to top