Szilveszteri szokások – egyem vagy ne egyem?

Szilveszteri szokások
A lencse egy kedvelt év végi – év eleji étel

A szilveszteri szokások közül most azokat veszem górcső alá, melyek valamilyen módon az étkezéshez kapcsolódnak. Ezek leggyakoribb főszereplői a malac, a lencse, a hal. Csak erre kell figyelni az év végi fogások megtervezésekor: melyik hoz szerencsét és melyik viszi el!

Lássuk, mit lehet enni az év utolsó napján, illetve Újévkor.

Régi szilveszteri szokások

December 31-én, vagy január elsején sok magyar családnál malac kerül az ünnepi asztalra. Érthető, hiszen a malac a szerencse egyik jelképe. Még a szólás is azt mondja a szerencsés emberre: Malaca van!

Ebben a cikkben hasznos malac sütési fortélyokról is olvashatsz!

A lencse hagyományosan az újév legelső napján kerül fel az asztalra. Hogy miért, azt később részletesen elmesélem.

A régi magyar szilveszteri szokásoknak paraszti gyökereik vannak, melyekben az újév első napjának meghatározó szerep jut. Az ilyenkor elfogyasztott ételek határozzák meg, hogy a következő évünk hogyan alakul, azaz lesz termésünk a földeken vagy nem és a sorsunk egyéb pontjait is meghatározza.

Sok helyen szilveszterkor pogácsát sütnek, és az egyikbe belekerül egy pénzérme is. Ennek a pénzérmének még éjfél előtt illik előkerülnie, hogy biztosan szerencsét hozzon megtalálójának.

Ha lencsét eszünk, akkor gazdagság vár ránk

Már nagyon sokan tudják és örökítik is tovább tudásukat gyereküknek, hogy az újév első napján lencsét kell enni. De vajon miért? A hagyományok szerint a szemes ételek, például a lencse az aprópénzhez hasonlít. A lencse mellett beszélhetünk babról, rizsről vagy akár kölesről is.

Bevallom, nálunk minden évben Lencsegulyás van. (Igaz, sok aprót még nem hozott magával, de imádjuk!)

Azért szükséges a lencsét megenni az év első napján, hogy bőséget és gazdagságot hozzon. Több lencseféle is ismert. Ilyen a zöld, narancssárga, sárga, indiai barna és fekete lencse. Mindig a színük alapján nevezik el őket. Színük és méretük teljesen eltérő lehet, de lapos és korongformájuk van.

A tévhittel ellentétben a lencsét nem kell beáztatni, mielőtt megfőzzük, ellentétbe a többi hüvelyessel, amit viszont igen.

A szép piros ropogósra sült szilveszteri malac

A hiedelmek szerint a malac kitúrja a szerencsénket, és ha kunkori farkát jól megmarkoljuk, ezzel garantálhatjuk jövő évi szerencsénket.

A XVI. századból egy igen izgalmas malacsütési fortélyt találtunk. A „Szakács Tudomány” című könyvben a következőt olvashatjuk. A recept szerint az álla alatt fel kell vágni, a nyakát két felől ki kell cövekelni és ahol felhasítottuk ott kell nyársra húzni. Alaposan meg kell sózni, és ha szép pirosra sült, akkor elkészült a malac.

Ha nem túl kövér a malacunk, akkor érdemes szalonnával kenegetni és sós vízzel csepegtetni. Ma már természetesen nem nyársaljuk a malacokat, hanem otthon a sütőben készítjük el.

A megtisztított szilveszteri malacot belül alaposan meg kell sózni, majd kevés majorannával befűszerezni. Fél órát kell így pihentetni, majd kívülről sertés zsírral kell bekenegetni. Közepesen meleg sütőben egészen addig sütjük, amíg piros és ropogós nem lesz a bőre.

Elképzelhető hogy hő hatására a bőr hólyagos lesz, ilyenkor érdemes a hólyagokat tűvel kiszurkálni és lejjebb venni a hőfokot. A farkát és a fülét érdemes fóliával vagy zsírpapírral körbe tekerni, mert az bizony a sütési folyamat végére leéghet.

A malac mellé párolt káposzta dukál, amely lehet boros vagy akár pezsgős káposzta is.

A hal is szerencsét hozhat

Van aki elúszni gondolja a szerencséjét, ha halat fogyaszt szilveszterkor, mások szerencsehozónak tartják. Utóbbinak az a magyarázata, hogy amennyi pikkely van rajta, annyi pénzt vonzhat be.

Ma már egyre nagyobb divat a sima bőrű tengeri halak sütése, azok azonban nem hoznak szerencsét.

Milyen étellel kapcsolatos szilveszteri szokások vannak még?

Egy szóval: rengeteg…

Van aki szerint szilveszterkor tilos a malacot feltenni az asztalra. Mások szerint csak malacot szabad fogyasztani az év utolsó napján. Mindenki másban hisz, mi maradjunk a pozitív gondolatoknál, foglalkozzunk azzal, ami szerencsét hoz!

A szerencsehozó fogásokhoz lehet szárnyast vagy vadat is választani.

A szárnyasok a hiedelmek szerint elkaparják az előző évi gondokat és problémákat, a hal elúszik a sok bajjal, a vad pedig el fog szaladni a problémákkal. Úgy legyen!

Ezek után mi kerül fel nálatok az asztalra az év végén?

 

–PZ–

Scroll to top