Egészen hihetetlen szilveszteri babonák itthonról és a nagyvilágból

Egészen hihetetlen szilveszteri babonák itthonról és a nagyvilágból
A hallal kapcsolatban ellentmondásos szilveszteri babonák vannak

A szilveszteri babonák és hiedelmek nagyrészt arról szólnak, hogy ami az évváltáskor történik veled, az kihat az egész elkövetkező évedre. Amit ilyenkor teszel, iszol vagy eszel, az meghatározó lesz az eljövendő időszakra. Szilveszterkor száradó ruha? Kész önpusztítás!

Ha végignézed az alábbi babona gyűjteményt, gondolj vissza az előző szilveszterekre: melyik babona állta meg a helyét?

Mi az, hogy babona? A wikipédia meghatározása szerint a babona vagy hiedelem szűkebb értelemben olyan, a világ mágikus szemléletéből fakadó hitet, vagy erre épülő tevékenységet jelent, ami (tévesen) közvetlen (ok-okozati vagy jel-jelöleti) összefüggést tulajdonít ilyen viszonyban valójában nem álló dolgoknak, az események mozgatóiként sokszor természetfölötti erőket elképzelve. Egyszóval a babona nem más, mint tévhit.

Először kis hazánk szilveszteri babonáit gyűjtöttük össze, majd szétnéztünk a nagyvilágban is. Érdekes, hogy a szilveszteri babonák nagy része az evéshez kapcsolódik. Mit egyél, vagy mit ne egyél szilveszterkor? Lássuk!

Szilveszteri babonák Magyarországon

 • Szilveszterkor és Újév napján tilos a mosás és a mosott ruha kiterítése! A száradó ruha a babona szerint halálesetet vetít előre a családban.Száradó ruha? Szilveszterkor nem ajánlott!
 • Aki ilyenkor veszekszik, az egész esztendőben nem nyer majd nyugalmat
 • Újévkor disznót kell enni, hogy kitúrja a szerencsét, így az új év bővelkedik majd a mázliban. (Mondhatni malacod lesz, sokszor.) Csirkét, pulykát, más szárnyast enni tilos ezen a napon, mert azok elkaparják a szerencsét. Ha halat eszel év végén, akkor pedig könnyedén elúszhat a szerencséd.
 • A hal egyébként szerencsét is jelenthet. (Az elején megmondtam, hogy a hallal nem stimmel valami). Van aki úgy gondolja, hogy a halak pikkelye a fémpénzt szimbolizálja, így aki halat fogyaszt szilveszterkor, az meg fog gazdagodni a következő évben.
 • Ha már az év végi fogásoknál tartunk, a szilveszteri babonák szerint év végén lencsét, rizst és hasonló szemes növényekből készült ételeket kell fogyasztani, mert ezek sok pénzt jövendölnek a következő évre. Nálunk minden évben lencsegulyás az ebéd szilveszterkor, amiből másnapra is marad. Ez a sűrű leves akkor is jól esik, ha Újévkor gyötör a másnap (Macskajaj!).
  Lencsegulyás
  Lencsegulyás év végén = Szerencse a következő évben!
 • Van magyar szilveszteri babona a takarítással kapcsolatban is. Aki szilveszterkor takarít, az könnyen kisöpri a szerencsét a házból, sőt, aki a kiviszi a szemetet ezen a napon, az egyben a szerencséjét is kidobja a kukába.
Rögtön rátérek arra is, milyen szilveszteri babonák miatt rázzák az almafát Tirolban. Előtte engedd meg, hogy Boldog új évet kívánjak, helyesen leírva. (Az újévi jókívánság helyesírásáról a linkre kattintva bővebben olvashatsz).

Szilveszteri babonák a nagyvilágban

 • Az olaszok minden régi, megunt dolgot kihajigálnak az ablakokon, hogy helyet teremtsenek a jövő évi új dolgoknak. Miután elvégezték a régi tárgyak kidobását, leülnek közösen az ünnepi asztalhoz. Náluk a lencse kolbásszal együtt dukál.
 • A hollandok a kör, kerek illetve gyűrű alakú ételek fogyasztásában látják meg szerencséjüket. Kis kerek fánkokat, OlieBollent tesznek az asztalra.
 • Ázsiában a hosszú tészta szintén a hosszú életet jelenti. Japánban és Kínában újévkor nagyon hosszú tésztákat fogyasztanak, bízva a hosszú és egészséges életben. Akiknek a szájában nem törik el a tészta, az bizony hosszú életet remélhet.
 • A spanyolok pontosan éjjel 12 órakor 12 szem szőlőt fogyasztanak el. Minden egyes óraütésnél egy szem szőlőt esznek meg, ez minden másodpercet jelent és bizony nem túl egyszerű művelet. A szőlőszemek a hónapokat jelölik. Ha édes a szőlőszem, akkor az a hónap nagyon szerencsés lesz, ha savanyú szem jut nekik, akkor az, nem sok jót jelent.
 • Tirolban a férfiasság a legmeghatározóbb szilveszter éjjel. Talán ez a legkülönösebb a szilveszteri babonák közül! A tiroli férfiak minden szilveszterkor meztelenül rázzák az almafákat. Aki ezt megteszi, arra a következő évben számtalan szerelmes éjszaka vár. Az almafák rázogatása után következik a rétes evés, hiszen a rétest nyújtják és az a hosszú életet is jelképezi.
  Almafa
  Nem (csak) ilyenkor rázzák Tirolban, amikor érik az alma – hanem szilveszterkor is!

Így az írásom végén újra átböngészve a szilveszteri babonákat, bevallom fogalmam sincs, hogy a jól bevált szilveszteri lencsegulyást lecserélhetem-e halászlére. Mert a sok pénz jól jönne, de mi van, ha a hallal elúszik a szerencsém?…

Szilveszter napja nem csak a babonáké, de a nagy újévi fogadalmak ideje is. De ez már egy másik történet.


Ha tetszett az írásom, kérlek oszd meg a közösségi oldaladon, had ismerjék meg a barátaid is!

Scroll to top